Select Page

У Цркви Светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу, јуче, 30. јануара, служен је, као и претходних дана, Молебан Пресветој Богородици. Поред великог броја вјерника, који су у колонама пристизали са свих страна, на молебан је дошла и литија вјерника из Шанчева, којима су се придружили и вјерници из Церова, Бојишта, Оклади и Медановића, предвођени јерејем Николом Скопљаком.

Послије молебна сабраним вјерницима се обратио протојереј-ставрофор Дарко Пејић, архијерејски намесник бјелопољски:

“Наш Господ  Исус  Христос је рекао својим апостолима: Мир своје дајем вам, а то је мир који је Небо донијело и дало земљи. Тај мир је побиједио највећа царства земаљска, наприје римско, а онда, кроз вијекове, и многа друга, многобожачка и паганска. Кад  год је свијет мислио да је тај мир побијеђен и да ће устоличити и завладати онај који воли све што није мир, који воли гријех и зло, и живи њиме, опет, би изнова васкрсавао тај мир. Тако је и мирноћа Сина Божијег на Голготи, на Kрсту, учинила громким и славним Његово Васкрсење. То је мирноћа Богомајке, Пресвете Богородице, којој се молимо ових дана да нам помогне, да нас оснажи, сложи и обожи.

Њена мирноћа под крстом учинила је громком радост када је видјела Сина свога; мирноћа којом су апостоли и мученици кроз вијекове подносили свако зло и неправду, на крају је, увијек, васкрсавала и побјеђивала зло. То је онај мир који нам је Бог дао својом Богомајком, својим Светим апостолима, светитељима, светима из рода нашег од Светог Саве, Светог Петра Цетињског, Светог Василија Острошког и других који су највеће богатство које је Бог снио и спустио на земљу. Због тога је Господ рекао Блажени миротворци, јер ће се синовима Божјим назвати. Ових дана, вјерници и свештеници су изашли на улице, али не да руше, него да тај мир пренесу онима које још узбуђује и води немир, сви заједно  да се умиримо и помиримо.

То је разлог, а повод је био безакони закон. Да, опет, кажемо како су могли мајкама да укину закон, нека укину и повуку овај закон. Немир нисмо ми донијели. Ми желимо да вратимо мир и ићи ћемо овим улицама док се мир наш не врати, док се безакоње не укине. Народ је устао да завлада правда, истина и љубав, да се правда зацари. Једино нам је то намјера и ништа друго, ни против кога се не боримо, ни са ким се не свађамо, истину тражимо и правду хоћемо.

Свако ко је са нама у миру и са миром нека га Свети Василије и сви Свети из рода нашег  благослове, њега и све његово до деветог кољена. А свако ко хоће да унесе немир у Цркву Божју, да поквари молитву и литију, нека му Свети Василије и сви свети дају по његовим мислима и његовим дјелима.“

Вјерници су, потом, кренули у мирну и достојанствену литију улицама града до Цркве Светог Николе у Никољцу.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This