Select Page

У Буенос Аиресу, прошле недеље, 26. јануара, у Парохији и манастиру Свети Сава, у епархији Буенос Ајреској, Јужно- Централно Америчкој, Српске Православне цркве, прослављен је Свети Сава, први српски архиепископ. Његово преосвештенство владика Кирило, позвао је за ту пригоду његово Преосвештенство Јосифа, новоименованог митрополита Буенос Аиреса и Јужне Америке, Константинопољске патријаршије. Свештеници Стефан Јовановић,  Борис Гладишев и  Миленко Ралевић служили су заједно са владикама. Била је присутна и Њена Екселенција, амбасадор Србије у Аргентини гђа.Јела Бацовић. Велики број верних и Срба и сестара Руске православне и Антиохијске цркве присуствовао је заједничкој молитви Божијем угоднику Светом Сави.
На крају литургије је за славу парохије и храма освештан колач и жито у помен преминулих оснивача храма.

Владика Кирило се као домаћин захвалио митрополиту Јосифу што је дошао да учествује у заједничкој служби и пошто неће моћи да присуствује устоличењу митрополота (крајем фебруара) искористио је прилику да му унапред честита и поклони Панагију са иконом Светог Саве. Митрополит Јосиф видно узбуђен захвалио је владици Кирилу и свом клиру и верницима на срдачном позиву чиме је био почаствован, и на овом  „веома вредном неочекиваном дару“. Владика Јосиф у својој надахнутој беседи рекао је да сви морамо радити за јединство Цркве како би Православље у Јужној Америци ојачало. Наша је одговорност да дајемо снажно сведочанство што се може само заједно. И данас имамо тај континуитет који се огледа у лику Светог архијереја Саве. Оставио је све светско и отишао је на Свету Гору да живи духовним животом. Ти људи својим светим животом трансформишу се за нас у симболе, у симболе који су нам данас веома потребни. “
На крају је направљена заједничка фотографија за подршку Српске православне цркве у Црној Гори коју прогони атеистичка влада са плакатом који је са благословом владике Кирила направио отац Миленко и његови парохијани у Венаду Туерту, где пише: „Подршка из Аргентине. Не дамо светиње. “ Тај израз: „Не дамо светиње“ поникао је у народу који је на улице изашао са плакатима са овим натписом.

Затим су сви присуствовали свечаном ручку у салону. За ту прилику извршене су рестаурације, а салон и Цркву је, уз помоћ верника, припремила Мати Марија, настојатељица манастира. Ручак је организовала парохијска комисија, такође уз помоћ верника. Током ручка отац Стефан је прокоментарисао активности којима се баве деца са веронауке  уз благослов владике Кирила, рекавши да је „баш као што Свети Сава посебан нагласак ставио на васпитање свог народа тако што је створио школе и цркве, на исти начин тако и ми васпитавамо нашу децу од ране доби, у вери “. Затим су деца са веронауке  на челу са попадијом Викторијом прочитали део из житија Светог Саве. Певали су и песму Светог владике Николаја  „Вера наша, Вера Стара, наша вера Православна“. На крају смо сви заједно отпевали химну Светом Сави, што је свакога покренуло да ода поштовање Светитељу који је свој живот посветио учењу Православне вере и подучавањем  свог народа за њихово спасење. Због тога се сматра равноапостолним и просветитељем Срба.

Свети Саво, моли Бога за нас!

Извор: Епархија буеносајреска

Са шпанског превела: Љиљана Поповић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This