Select Page

У Цркви Светог Вазнесења Господњег на Топлој и вечерас је служен молебан након чега су вјерници и свештенство кренули у дугачкој молебној литији ка другој новској светињи, Цркви Светог Архангела Михаила на Белависти. Са народом је и вечерас била Данијела Ђуровић, потпредсједница Општине Херцег Нови.

„Ми луди Христа ради, за Небеско царство, а они паметни за овоземаљско пролазно царство“, казао је у бесједи протојереј Драго Пешикан.

„Поносни смо што имамо овакав народ, и ово говорим из срца, нема бољег народа од вас. Само останите такви, ви сте исповједници вјере праве. Био је наш народ потонуо, све су му узели, али када је Црква у питању народ је показао да је прави, Божији. Ово је историја Цркве Божије! Ово се није десило од оног дана када је Мојсије извео народ из ропства.

Отац Пешикан је казао да је љубав која се повратила према Христу ујединила народ.

„Ми служимо Господу Богу и поносни смо, а они служе демонској сили која пада пред Божијом силом. Остајте упорни и истрајни са нама. Ви сте наш ујединитељ. Љубав која се повратила према Христу ујединила је све нас и сви дишемо као једно. Сви смо народ Божији и то је најважније. Издржите, јер ми се боримо постом и молитвом, не силом. Можда вам се чини да је слабо овако, али литија уништава све демонске силе. Молитвом, постом, јединством у Христу, рушимо њихове безбожне намјере“, казао је Пешикан.

Јави се Бог у сили и слави својој и све нас позва од најмањег до највећег да будемо учесници и саучесници љубави Христове која се неизмјерно излива на све људе и народе, казао је у бесједи пред Црквом Светог Архангела Михаила протојереј ставрофор Радосав Лакета, парох ораховачко-перашки.

„Позива нас да кажемо глас свој, ми то тако учинисмо. То је само са неба глас, јер ако ми будемо заћутали, камење ће ово проговорити. Правда је Божија, а она је изнад свега, непобједива. Божији путеви су истинити и они се никад не могу и ниједном силом ни вражијом ни пакленом, побиједити. Зато ви и ми, сви скупа који данас исказујемо своју љубав према Цркви, према светињи, према ономе што није пролазно, према ономе што је Свети Сава оставио нама, 800 година светиње, олтар који је изнад свих домова, а његово мјесто је у срцима нашим, у домовима нашим, остаћемо и истрајати на том путу бранећи светиње. Ми нисмо дошли ничије да отмемо, да разрушимо, прегазимо, само смо дошли као људи, као ситнији и најмањи људи Божији, да кажемо да су ово наше светиње да ћемо их чувати и пазити и да ћемо на том путу истрајати“, казао је Лакета.

Као кратка поштапалица за најаву следеће литије послужиће наслов епске пјесме „Почетак буне на дахија“, казао је јереј Шпиро Живковић.

„Стихове из те пјесме парафразирао је наш пјесник Вито Николић и посветио их великом глумцу Павлу Вујисићу – „Друмови ће пожељет’ лудака, а лудака нигдје бити неће“. Гледајте симболике Витове парафразе! А ја, као мали свештеник, кажем „Друмови ће пожељети силника, а силника нигдје бити неће!“, казао је Живковић.

У недељу ће бити организована литија из свих дјелова новске општине. Молебан ће на Ублима бити служен у недељу у 11 часова, литија креће у 12 часова. Пола сата касније литија креће и са Крушевица, потом и са Мокрина, а долазак на Камено је предвиђен у 15 часова. Заједничка литија потом креће са Пода у 15:30. У исто вријеме кренуће литија из Каменара и свих мјеста дуж херцегновске ривјере. У 17:30 кренуће и литија са Топле, а сви заједно крећу ка Савини.

„Будите достојанствени и пјевамо црквене пјесме и носимо црквене барјаке, да не изазивамо никога, јер ми нисмо ту да ратујемо ни са ким, ми смо ту да се молимо Господу за спас душа наших и светиња наших“, казао је јереј Живковић.

Љубимо једни друге, да би у љубави познали Бога и Сина и Светога Духа, казао је протојереј Живан Вукојевић.

„Господ је са нама у литијама и храмовима, и светињама, у Богу који се брани истином, правдом и љубављу, коју свједоче ове литије и ови крсти. Они не знају шта ће са овим литијама и крстима јер то су знамења побједе и славе Божије, присуства Божијег у свијету, побједе Његовог васкрсења и васкрсења народа у Црној Гори, и Боки, и Херцеговини, и Србији, и са свих страна свијета, истока и запада, сјевера и југа, јер је устао вјерни светосавски народ на путу који води у живот вјечни… Ово су највеће хришћанске смотре од када је свијета и вијека, од кад је хришћанске вјере слободне. Нисмо ми нешто специјални, много бољи, другачији од других, али јесмо вјером утврђени, стрпљењем, надањем али надасве праштањем. Кроз то праштање и Бог нама прашта“, казао је Вукојевић.

Извор: Радио Херцег Нови

Pin It on Pinterest

Share This