Select Page

Свети Сава Први Архиепископ српски торжествено је литургијски прослављен у парохији дортмундској. Светом Литургијом, 26. јануара 2020. године началствовао је парох протојереј Данило Дангубић уз саслужење великог броја вјерних окупљених око Свете Чаше. Низ активности у којима су учешћа узели бројни парохијани празновање су учинили садржајнијим. Кумови овогодишње прославе Светога Саве, Раденко Алексић и Лаура Божић са породицама, потрудили су се у вези са послужењем свих присутних уочи празника, на сам дан празновања, а по традицији су припремили пакетиће за све присутне малишане. Небојша Каитовић, дипломирани теолог и вођа хора дортмунске цркве, изразио је жељу да са својом породицом наредне године кумује светосавској прослави.

Овогодишња културна, образовна и духовна манифестација, коју су парохијани Дортмунда уприличили уочи Савиндана, названа је „Савинданима“.

У петак, 24. јануара, након Вечерње службе, у оквиру „ Савиног дана“, првог дана манифестације, сабрани у Парохијском дому могли су слушати и гледати предавање о историји, уметности и културном наслеђу манастира Студенице. Крећући се кроз историјске чињенице, љепоту и симболику фрескосликарства и архитектуре, и слиједећи приношења монахиње Јефимије, присутни су се након Студеничке ризнице обрели у Хиландарској ризници. Борко Обрадовић, историчар, Маја Булатовић, ликовни уметик, Небојша Кајитовић, теолог, Ивана Шкара, проф. српског јез. и књиж. и отац Данило Дангубић били су аутори предавања.

Неђеља, 26. јануара, била је други дан манифестације, посвећен детињству Светога Саве под називом „Растков дан“, а обиљежен програмом од деце и за децу. Након Литургије ђаци „Српске школе“ са учитељицом Горданом Предић, „Школица ћирилица“ коју води Свјетлана Којадиновић и бројна друга ђеца различитих узраста своје пјесме и рецитације даровали су Светоме Сави. Сву присутну ђецу обрадовали су, као што је речено, брижљиво припремљеним пакетима, иконама и слаткишима, кумови Славе.

Наредна два сата дјеца су провела у „Растковим радионицам“. Разврстана по узрастима и склоностима, дјеца су могла слушати романсирану причу о дјечаку Растку и у њој учествовати, а потом направити круну за краља Стефана и коња Растку за пут ка Хиландару. Старије групе дјевојчица и дјечака осликавале су дрвене ковчеге за накит, штитове и мачеве у српком средњовековном стилу, док је група малишана припремала миришљаве вафел колаче за све!

Проглашење најљепшег рада сваке групе посебно је унијело узбуђење и радост међу дјецу и родитеље, и употпунило славску атмосферу духом витештва. У жирију за избор била је символична комисија на челу са господином Дејаном Алексићем, предсједником Црквеног одбора. Расткове радионице, испуњене радости и труда, водили су: Маја Булатовић, Тања Лаврињенко, Милена Јоцовић, Анђела Дангубић, Моника Баштинац, Марина Радмановић, Љиља Хинић, Весна Алексић, Никола Будимир, Мишо Мијатовић, Небојша Кајитовић и Владимир Шкара.

Парохија је захвална професорици Ивани Шкари која је осмислила овогодишњи културно-едукативни програм и која се приликом ове свечаности налазила на челу парохијског савјета задуженог за богати садржај у којем су присутни уживали.

Извор: https://eparhija-nemacka.com/

Pin It on Pinterest

Share This