Izaberite stranicu

Празник Светог Саве, првог српског архиепископа и утемељитеља српског народа, литургијски је прослављен и ове године у царском граду Призрену. Светом литургијом началствовао је Епископ рашко-призренски г. Теодосије, уз саслужење свештенства, професора и ученика Богословије и верног народа који се сабрао у призренском Саборном храму Светог великомученика Георгија Победоносца.

Епископ Теодосије је својом беседом нагласио значај делâ Светог Саве, како државничког и просветитељског, чији је коначни резултат било културно рођење српског народа, тако и богословско-пастирског, оног најблагодатнијег, чија је суштина рођење васцелог српског народа у Христу Богочовеку. Позвао је верне да ходе стопама Светог Саве, да ходе и живе у благодати и радости Оваплоћеног логоса у којој је живео сâм Свети Сава, који је тој радости предао читаво своје биће.

По отпусту Литургије и резању славског колача, заједничарење је настављено под сводовима Богословије, где је залагањем проф. др Валентине Питулић и трудом ученика Богословије уприличена светосавска академија.

Епископ Теодосије је још једном заблагодарио свим добротворима који активно доприносе раду ове црквено-просветне установе. Епископ се такође захвалио и Влади Републике Србије, која помаже школу преко Канцеларије за Косово и Метохију и Управе за сарадњу са верским заједницама.

Светосавској академији је присуствовао и шеф канцеларије Руске Федерације у Приштини, професори и студенти Учитељског факултета у Београду, као и представници УНМИК-а и ОЕБС-а.

На радост и задовољство свих присутних, ансамбл „Крива Река“ из Беривојца извео је неколико традиционалних народних игара.

Извор: Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска

Pin It on Pinterest

Share This