Select Page

Херцег Нови се поноси својом светосавском традицијом која нас је вечерас окупила у оволиком броју. Од свих епархија Српске православне цркве у некадашњој Краљевини Југославији, према доступним подацима, највећи број храмова посвећених Светом Сави је био у Боко-которској епархији. На овој територији Свети Сава је 1219. године установио сједиште Зетске епископије. Данас је на подручју Боке осам храмова посвећених овом свецу, међу којима је највећа новска светиња манастир Савина – казао је предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић, на синоћњој Светосавској академији.

Он је подсјетио и да многи топоними, обичаји и народна предања јасно говоре да је духовност у Боки и Херцег Новом неодвојиво повезана са Светим Савом.

– То је могао да осјети свако ко се синоћ нашао пред Манастиром Савина, гдје су се симболично, сусретом два крста ујединили велики свеци нашега народа, Свети Сава и Свети Петар Цетињски. Вечерас смо опет заједно – славимо просветитеља и свеца који је својом чврстом вјером и љубављу повезивао људе и освјетљавао им животне путеве. Ово је празник духовног јединства свих православних вјерника ма гдје се налазили. У то јединство посебно смо се увјерили протеклих дана, током којих су стизале небројене поруке из цијелог свијета – поруке подршке за све вјернике уједињене у жељи да одбране светиње – рекао је Катић.

Ова академија, поручио је он, сабира снагу и уједињује душу вјерног народа у Херцег Новом, првој општини која је носилац ордена Светог Саве првог степена.

– Тај орден нас додатно обавезује на допринос животу и мисији Цркве, на поштовање свих вриједности које је Свети Сава уградио у морал и традицију нашег народа. Вечерас, по ко зна који пут, Херцег Нови мирно и достојанствено поручује да ће наставити ход ка одбрани онога што му је свето. Вођен учењем Светог Саве, вјерни народ остаје у подвигу ка добром – казао је Катић и поручио да је због тога општинско руководство свих ових дана уз своје грађане те да ће остати уз њих, увјерени да доносиоци “срамног Закона о слободи вјероисповјести не могу остати глуви на отпор народа из свих дјелова Црне Горе”.

Умировљени владика захумско – херцеговачки Атанасије је благословио академију.

Он је говорио извод из бесједе Светога Саве о правој вјери коју је одржао владикама у Жичи 1221. године на Спасовдан, вративши се из Никеје, из Мале Азије гдје је постао архиепископ.

– Апостолско премство, благодат епископства и праве вјере, наслеђе Цркве је да држимо сабор са свим светима, е то је православље. Сваки од нас треба слободно да вјерује, да се моли свима светима, да у себи држи сабор са свима светима. То је заједница Духа Светога у правој вјери у благодети Христовој љубави Бога оца. То је Свети Сава предавао у Жичи на Спасовдан. Зато је поглавар наше цркве, незамјенљиви архиепископ, практично патријарх, поглавар Српске цркве у свим српским и поморским земљама, ми данас кажемо у приморским, тако да обухвата и ове земље које су се политичке одвојиле, али нису српски народ поцијепале. Ви у Херцег Новом то најбоље свједочите. Сам Херцег Нови је Херцеговина Светога Саве  – поручио је владика Атанасије.

Предсједник Топаљске црквене општине Зоран Лазаревић казао је да је владику Атанасија и Митрополита Амфилохија допало и да сију и да жању.

– Они су сијали деценијама и њихови плодови су широм васељење. Знамо их и поносни смо на њих, али у свом том времену нисмо примјетили и видјели њиву, а њива сте ви, та узорана њива највећи плод њиховог рада – рекао је Лазаревић.

Захвалио је свима који су створили услове да у Херцег Новом буде управо овако као што је данас, црквеним хоровима, “јер они својим постојањем највише говоре о нашој духовојој и културној вертикали”, Оливери Доклестић и СПКД Просвјета, ученицима школе вјеронауке, академицима.

– Све наше литургије, сви наши сабори постали су прослављање 800 година постојања СПЦ. И ми то радимо и даље. Само нам је неко наметнуо одређене детаље на основу којих смо се ми одредили. Шта је академија? Академија би требало да је институција знања, а знање би требало да се стиче и примјењује. Да би сте га и стекли и примјенили потребно је да будете слободни. Данас ви академици широм ЦГ јесте тај еликсир, најслободнији дио ЦГ који одавно или никада није постојао у ЦГ. Ви слободно ходите овом државом, саборно свјесни да својом слободом не смијете да угрожавате друге. Да би били академици морате да имате осјећај правде. Ми за ове догађаје кажемо да се боримо против неправде. Ја кажем да то није баш најтачније, јер када се борите против неправде можете да отиђете у афективно стање. Ми се не боримо против неправде, ми смо имаоци правде. Ми смо правну битку већ добили – поручио је Лазаревић и истакао да право има смисла само ако се улива у правду.

– Сваки правник ако не носи искру правде у свом духу, у свом занимању, не може се назвати правником. А ви сте правда коју смо ми показали и ви је данас носите диљем ЦГ. Шта је правда? Свето тројство, то је осјећај када вам срце није стегнуто, када вам у глави нема дилема, а када је на уснама молитва. Тако слободољубиви, правдољубиви и богољубиви, ми смо и братољубиви. Жељни смо и своје браће, за коју очекујемо да нам се придруже, врло скоро. Нису нам бројке важне, наше су бројке фасцинантне, битни су људи. Ми о људима размишљамо. У чему је проблем? Неко ће рећи интерес, ја не мислим да је интерес, јер било би банално. То је сумња. Њихова сумња је да ми нећемо издржати да изнесемо ову правду, они жели да ми изнесемо ту правду до краја, али сумњају. Зато вас молимо да ту правду молитвено носимо до краја. Човјек у овом времену не може себе да не запита, шта ја радим овдје, да ли сам достојан овог великог ходања. Одговор је, не питај него приступи, приступи даровима које ти носи Свети Сава, освећење и просвећење, освећење да стекнете образ, просвећење да чувате образ. То се све слива у једно, не дамо светиње – поручио је Лазаревић.

Предсједница СПКД Просвјета Оливера Доклестић уручила је награде ученицима чији су прозни и поетски радови били најбољи на Светосавском конкурсу. Немања Мотика и Кристина Боснић, прочитали су своје радове за које су добили прву награду за прозу и поезију. Предсједник Стеван Катић уручио је награду коју додојељује СПКД Просвјета за животно дјело учитељици Нади Одаловић.

У програму су учествовала дјеца са вјеронауке, сви црквени хорови из наше општине, солиста Душан Тадић, КУД Илија Кишић, етно ансамбл РТС-а, као и сопран Зорица Белић и Љуба Манасијевић, појац.

Програм је водила Жељка Чепић.

Светосавској академији је претходио молебан у Цркви Светог Вазнесења Господњег на Топлој и литија ка Цркви Светог Архангела Михаила  на Белависти.

Извор: Радио Херцег Нови

Pin It on Pinterest

Share This