Select Page

У навечерје Светог Саве, 26. јануара 2020. године, десетине хиљаде верника Пљеваља сабрало се око светлог лика и дела Светог оца нашег Саве Српског и Свеправославног.

У цркви Свете Петке служен је молебан а затим је литија кренула градским улицама Пљеваља. Код зграде Општине Пљевља литији су се прикључили и грађани који су формирали литију из приградских насеља Комини, Збљево, Зеница и код цркве на Илином брду. Ту, на тргу испред Општине, окупљеним грађанима се обратио Божо Кнежевић, отац Лазар Вељанчић је прочитао саопштење Пљеваљског одбора за одбрану светиња а беседу је одржао беседник Миленко Дачевић из Чајнича.

Потом се литија вратила до цркве Свете Петке где је на отвореном одржана Светосавска академија. Епископ милешевски г. Атанасије је благословио скуп а затим се грађанима обратио протојереј-ставрофор Мирчета Шљиванчанин. У Светосавској академији учешће су узели етно група “Симонида” из Невесиња, хор “Красница” из Чајнича, Теодора Боровић и народни гуслар Саша Лакетић.

Владика Атанасије благосиљајући вјерни народ који је на киши стајао и пратио академију честитао је вјерницима хођење светосавским путем, што показују да им је стало до богате ризнице православља, спремног  да га брани и очува за будућност.

Парох подгорички, протојереј Мирчета Шљиванчанин одржао је светосавску бесједу подсјећајући да долази као брат и слуга олтара храма Христовог Васрсења у граду рођења оца Св. Саве, те да не говори као учитељ него као ученик пред учитељима „јер сте ви Пљевљаци ових дана показали како се воли цркава и како се чува православна вјера, налазим се дакле пред истинским Савиним потомцима“.

– Ми ове зиме показујемо да смо достојни онога што средњевјековна Европа има највредније и најоргиналније (поменимо само свету Милешеву и њеног Бијелог Анђела) и што је научно доказано да смо уграђени у темеље најсјајнијега средњега вијека у Васељени, да смо достојни наших Светих Дворова Господњих и Светородних Лоза Царских. Доказујемо и показујемо да смо и ми остали дјеца будућег вијека укоријењена у своју дивну прошлост. Да смо ових ноћи и ових хладних дана како каже пјесник, заиста остали потомци, да би били достојни преци, рекао је Шљиванчанин питајући  цијелу Европу у име које правде и у име којег законоправила се са наших купола и  из наших срца смију дирати Крстови Цркве Господње.

Свети народ Светога Саве свих ових ноћи учи нас и подсјећа како је то наш Родоначелник учио нас прије 8 вјекова, како се то тјера магла из куће, рекао је протојереј Шљиванчанин подсјећајући на скорашњи догађај када је петогодишња дјевојчица из Подгорице Уна, кумче Митрополита Амфилохија, носећи у литији икону Светог Саве у рукама, на  раменима свога оца, рекла полицајцу који се насмијао: што се смијете, ово је озбиљна ствар, и на младића Андријаша који је пред полицијом достојанствено свједочио Господа.

– У лику ово двоје поменуте дјеце желим да се захвалим свој дјеци и омладини која нам ових дана и ноћи свједоче да само доброта, вјера и љубав могу спасити Црну Гору. Хвала нашој дјеци што имамо шансу да будемо достојни преци, поручио је протојереј Шљиванчанин.

Извор: Епархија милешевска

Pin It on Pinterest

Share This