Select Page

У Дому културе Будућност у Наљежићима у организацији Српске православне црквене општине Грбаљ и МЗ Горњи Грбаљ јуче је одржан Светосавски пријем.

Обраћајући се присутним у пуној сали, протојереј Немања Кривокапић је казао да нема већег благослова од окупљања браће која прослављају Светог Саву.

“Прославлајући Светог Саву прослављамо једног од највећих из нашег рода. Истовремено  подсјећамо поново сваког од нас ономе чему нас је учио. Ми се уграђујемо у тај пут који је Св. Сава утабао. Пут који води у живот, као што каже Тропар Светом Сави. То је тај пут који ми слиједимо и којим настављамо учећи нашу дјецу да иду њиме и славе Светог Саву. Поздрављам вас ријечима најљепше химне на свијету Да живимо сву у слози, свети Саво ти помози”, казао је о. Кривокапић.

Светосавски пријем у Наљежићима осмислио је прије пет година бивши предсједник ове МЗ Жељко Ћетковић.  Актуелни, Радосав Тујковић, казао је да је Савиндан право вријеме када треба награђивати дјецу и омладину. Талентованим омладинцима из Грбља уручене су пригодне награде – луксузна издања „Грбаљског законика“, грамате Светог Саве и новчане награде у износу од по 200 еура.

Награђени су: Снежана Ћетковић, најбоља  студенткиња треће године Грађевинског факултета у Подгорици, Лазар Микијељ, ученик седмог разреда Основне школе „Никола Ђурковић“ на Радановићима, више пута награђиван на различитим такмичењима, а на литерарном конкурсу „На крилима дјетињства“ освојио је друго мјесто, Василије Ерцеговић, ученик деветог разреда исте школе и капитен пјетлића ОФК „Грбаљ“ који су лани били најбољи у купу и првенству Јужне регије и Андрија Бјелица, ученик деветог разреда ОШ „Драго Миловић“ у Тивту, голман кадета Ватерполо академије „Катаро“ и члан кадетске селекције Црне Горе која је освојила сребрну медаљу на првенству Европе у Бугарској.

“Скромне грамате нека им буду подстрек за будући живот. свети Сава нека им буде звијезда водиља и онда неће бити сумње да ће постати добри људи, успјешни у сваком животном изазову”, казао је између осталог Тујковић.

Програм, у коме је наступио омладински хор Српског пјевачког друштва “Јединство” 1839 Котор, под диригентском палицом Иване Кривокапић, подмладак Пјевачког друштва „Грбаљ“, те ученици вјеронауке, водила је Марија Иветић. Она је говорила о животном путу св. Саве наводећи да је “млади Растко затварајући Хиландарска врата, одбацио материјално од духовног, да би приграбио богатство просвијетљења Божијег”.

“За српски народ отишао је у свјетлост, у висине духовног подвизинштва и као лучу предао је дјечици српској, да их освијетли, угрије и окријепи. Та свјетлост и данас сија у срцима наше дјеце и омладине. Ту науку ми данас називамо Светосавље”, казала је Иветић.

Организатори су додијелили захвалнице за допринос у организацији Светосавског пријема: СПД „Јединство“, Подмлатку ПД „Грбаљ“, дјеци вјеронауке, колективу ОШ „Никола Ђурковић“ Радановићи, професорици српског језикла и књижевности Слободанки Ђукић, Жељку Ћетковићу, Станку Магуду, Радовану Мариновићу, Ненаду Вукшићу, Момиру Тујковићу, Душану Вукшићу, Душану Давидовићу, Ранку Вукасовићу, Бошку Вукшићу, Мирку Магуду, Огњену Вукасовићу и Славку Тујковићу.

Веома посјећеном Светосавском пријему у Наљежићима прируствовала је и секретарка за културу спорт и друштвене дјелатности општине Котор Марина Дуловић, као и секретар Секретаријата за буџет, привреду и финансије Иво Магуд и Дејан Огњановић савјетник за спорт Секретаријата за културу, спорт и друштвене дјелатности.

Извор: Радио Котор

Pin It on Pinterest

Share This