Select Page

Которани православне и католичке вјероисповјести данас су традиционално заједно прославили Савиндан и почетак Трипунданских свечаности.

„То што Котор има, то нема нико. Да истога дана, када се слави Свети Сава српски и када се прославља свехришћански Свети Трифун, Градска музика Котор долази пред цркву Светог Николе, а затим пред катедралом, гдје се прослављају лоде  и подиже застава Светог Трифуна. То је традиција стара више од 100 година. Градска музика је обновила диван которски обичај да пред Светим Николом свира Химну Светом Сави „Ускликнимо с љубављу“ и тиме испунила обичај који су поштовали и наши преци у 19. вијеку. Та традиција била је у једном моменту утихнула. Пошто се све добро враћа, тако се и та традиција вратила 90-тих година љубављу и упорношћу чланова Градске музике. Памти ли ико да је на овај дан падала киша. Јутрос је било лоше вријеме, а као што видите, када се ово дешава и небо се огласи и сунце нас обасја. То је најбољи знак да је то нешто што треба да се чува као зеница ока. Градска музика је имала храбрости тада да обнови нешто што је многима изгледало чудно. Зато, да живимо сви у слози Свети Саво ти помози. Да вас чува Свети Трифун који је дивни светитељ старе хришћанске цркве, заштитник од многих зала, посебно од демонских сила. Демонске силе у наше вријеме поприлично владају”, казао је отац Момчило Кривокапић уз ријечи “Да живимо сви у слози Свети Саво ти помози”.

Дјечји хор Српског пјевачког друштва „Јединство“ отпјевао је званичну и которску химну посвећену Светом сави „О српска млада невина чеда”.

Прослава се затим преселила пред катедралу гдје су у подне изговаране лоде, похвале Светом Трифуну.

Програм :

16.оо сати ВЕЧЕРЊЕ и ДЈЕЧИЈА АКАДЕМИЈА у цркви Св.Петра Цетињског на Прчању
18.оо сати ВЕЧЕРЊЕ и ДЈЕЧИЈА АКАДЕМИЈА у цркви Светог Николе у Котору
20.оо сати СЛАВА СПД ЈЕДИНСТВО
Да живимо сви у слози, Свети Саво ти помози!

Члан СПЦО Котор Предраг Николић

Фото: Андреа Шеваљевић

Pin It on Pinterest

Share This