Select Page

У маленом Морињу, у Боки Которској, али у велелепном храму посвећеном нашем Учитељу и Просветитељу Светом Сави, вечерас је одслужено празнично пдење поводом храмовне славе.

Бдењем је началствовао протојереј-ставрофор о. Раде Лакета, парох перашко-ораховачки, уз саслужење протојереја-ставрофора о. Предрага Видаковића, пароха бјељског и о. Момчила Глоговца, пароха рисанског. Поред домаћина о. Шпира Живковића, молитвено је присуствовао и о. Небојша Вуловић, парох јошички.

Након службе, вјернима се обратио о. Раде Лакета, који је подсјетио шта је нама Свети Сава. Он је подсјетио, да све што нам је Господ дао, Свети Сава је утврдио у нашем народу.

Након богослужења, малишани из Мориња, уз подршку својих другара из школе вјеронауке у Рисну, извели су свој програм, рецитација у славу Светог Саве. Потом су свима присутнима, како ријечима, тако и слоганом поручили: „Да живимо сви у слози, Свети Саво ти помози.“

Посебан догађај ове године је и 150 година од смрти морињског добротвора Крила Матова Милиновића (1814-1869) који је сво своје имање завјештао цркви у Морињу. Он је оставио свој дом, да у њему „увијек буде школа“ и да се никада нема продати. Међутим, национализацијом, 1958. године, школа прелази у државно власништво, и Крилов тестамент се руши.
За ову прилику, из морињске учионице, донешен је и портрет Крила Милиновића, а сјутра ће се, на сам дан Светог Саве, њему одслужити парастос, како је то нагласио у свом тестаменту.

Празничну бесједу о Крилу Милиновићу, прочитали су о. Небојша Вуловић и вјероучитељ Јовица Вукасовић, иначе некадашњи ђаци морињске школе О. Небојша је прочитао писмо некадашњег морињског пароха о. Ника Берберовића, Которској Конзисторији, у коме описује догађаје настале након смрти Крила Милиновћа, а потом се осврнуо и на догађаје и његовог дјетињства, када је прије 30 година, први пут у овом храму рецитовао у славу Светог Саве, баш као што то данас чине и његова дјеца.

Морамо напоменути и то, да поред свог непрекидног рада од 1803. године, школа у Морињу, данас посебно поносна и радосна, дочекује Светог Саву. Ученица ове школе, Анђела Вуловић (кћи о.Небојше) освојила је другу награду на конкурсу „Писмо Светом Сави“, а учитељица у пензији Нада Одаловић рођ. Цицовић, родом из Мориња и некадашња ученица ове школе, добила је награду СПКД „Јединство“  награда за животно дјело.

Овом приликом, уручена је и захвалница господину Александру С. Сеферовићу, у знак захвалности за труд који непрестано чини за храмове парохије морињске.

Сјутра, на празник Светог Саве, света литургија ће се служити у 9 часова, а након литургије биће служен помен Крилу Милиновићу.

 

Јовица Вукасовић, вјероучитељ

Pin It on Pinterest

Share This