Select Page

Благословом Његове светости Патријарха српског г. Иринеја одржана је, у недељу 26. јануара, још једна литија и молебан свештенства и верног народа Земуна и Новог Београда за народ у Црној Гори. Молебан и литију је организовало Архијерејско намесништво земунско-новобеоградско на челу са архијерејским намесником протојереј-ставрофором Божом Бакајлићем.

Свештенство и верни народ из Земуна су се окупили код манастира Св. Архангела Гаврила у Земунском парку, одакле су булеваром Михајла Пупина дошли до цркве Св. Димитрија на Новом Београду, где су их сачекали Новобеограђани са Његовим преосвештенством Епископом ремезијанским г. Стефаном. У братској слози и молитви су се сви заједно упутили ка цркви Св. Симеона Мироточивог на Новом Београду, где их је са свештенсвом и верним народом дочекао Његова светост Патријарх српски г. Иринеј који је началствовао молебаном за спас Српске православне цркве и народа у Црној Гори уз саслужење свештенства из свих храмова архијерејског намесништва земунско-новобеоградског.

„На овај свети васкршњи дан смо се сабрали пред храмом Св. Симеона Мироточивог који је целог себе посветио служби Богу и своме народу. Њему прибегавамо данас као што су и наши претци прилазили светима“, рекао Свјатјеши у беседи којом је поучио свештенство и верни народ окупљен на молебану за спас СПЦ и народа у Црној Гори.

„Сабрали смо се да се обратимо Богу јер је проблем толико велики да ми нашим силама не можемо да га решимо“, истакао је Свјатјејш и додао да нерешиве проблема, како уче Свети Апостоли,треба препустити Богу јер: „нема проблема који Бог не може решити. И светиње у Црној Гори може одбранити само Бог. Јер иза леђа поглавара Црне Горе се налази једна велика паклена сила, а они само спроводе њено дело разбијања и разједињавања српства“.

„Нико није веровао да ћемо доћи у ситуацију да Србе бранимо од Срба“, рекао је Свјатјејши упозоривиши да је власт у Црној Гори дигла руке на велике светиње нашег народа, на Св. Василија Острошког и на манастир Св. Петра Цетињског. Да светиње избаце из Црне Горе и да „прихвате неку назови „цркву“ коју води рашчињени поп“. Тог распопа су неки из Црне Горе представили као вођу назови цркве. „А наша Црква јесте Црква Христова, Црква Духа Светога коју Христос води од почетка“, нагласио је Патријарх Иринеј.

„Хоће да светиње лише имовине, а заборављају да је Црква у Црној Гори створила Црну Гору“.  А они јој данас суде и хоће да јој господаре и униште. То им је циљ. Такво безакоње свет није видео“, рекао је Свјатјејши истичући да наша Црква у Црној Гори има подршку не само осталих помесних Православних цркава већ и Римокатоличог Ватикана.

На крају своје беседе Свјатјејши је истакао да је наша снага можда мала, али да наше молитве нису мале, јер „ми све своје проблеме Богу препуштамо. А нико борбу против Бога није добио“.

Pin It on Pinterest

Share This