Select Page

Ове године новогодишње и божићне дане верници и свештенство Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве дочекали су на улицама у многим градовима Црне Горе. Празнично расположење је било укаљано усвајањем Закона о слободи вјероисповести од стране црногорске Скупштине којим се дискриминише положај Српске цркве у Црној Гори. Посебну пажњу и опасност изазивају чланови Закона којима се црногорској власти даје могућност да национализује имовину Српске цркве, у шта спадају и храмови и манастири – вишевековни чувари српског идентитета на канонској територији Српске православне цркве.

С тим у вези, 21. јануара ове године на телевизији СПАС приказана је емисија „До саме сржи”, током које је одржан округли сто на тему „Ко раздваја Цркву на Балкану?”.

По благослову Његовог преосвештенства епископа моравичког Антонија (Пантелића), представника Патријарха српског при Патријарху московском и све Русије, старешине Подворја Српске православне цркве у Москви, у дискусији је учешће узео мастер теолог Православног богословског факултета Универзитета у Београду, тренутно на постдипломским студијама у Московској духовној академији, Николај Сапсај.

Учесници округлог стола, међу којима је био и јеромонах Игнатије (Шестаков), размотрили су актуелна питања о положају СПЦ у Црној Гори. Било је речи о делатности председника Црне Горе, о усвајању спорног Закона о слободи вјероисповести, и о томе како народ у Црној Гори, региону и свету брани светиње Српске цркве, као и колики је значај Митрополита црногорско-приморског Амфилохија (Радовића) у решавању ове спорне ситуације. Током емисије покушано је да се направе паралеле са ситуацијом у Украјини, где се канонска Украјинска православна црква Московске патријаршије такође налази у тешкој ситуацији. Говорећи о паралелама, отац Игнатије је истакао да Митрополија црногорско-приморска није исто што и Украјинска православна црква, јер ова друга има широку аутономију, док Митрополија има статус као и свака друга епархија Српске цркве, што ни на који начин не умањује значај проблема са којима се суочавају канонске помесне Цркве у Украјини и Црној Гори. Пред крај емисије прочитане су речи подршке из Патријарашке и Синодалне посланице (Руске православне цркве) у вези са ситуацијом у Црној Гори.

Извор: Емисија (Телеканал ”СПАС”)

Pin It on Pinterest

Share This