Izaberite stranicu

Пливање за Часни крст на Богојављење је организовано и на острву Свети Мартин, свјетски чувеној туристичкој дестинацији на Карибима. Пливању је претходила Света литургија и по први пут велико водоосвећење. Свету службу Божију је служио отац Евстатије Аздејковић, а Свето причешће током празничних литургија је примило преко 150 православних вјерника.

Свештенослужитељ, отац Евстатије Аздејковић је на Богојављење освештао и воде Карипског мора и бацио Часни крст за којим је пливало 15-ак људи. Први до крста је стигао Владимир Кукаљ, Србин из Црне Горе, један од стотинак српских житеља на овом карипском острву.

Након тога учесници пливања за Богојављенски крст са Кариба, честитајући празник су послали подршку Митрополиту Амфилохију, епископима, свештенству и народу у борби за одбрану светиња у Црној Гори скандирајући: Не дамо светиње.

Вјерници су, упућујући безервну подршку СПЦ у Црној Гори, на овај начин исказали и своју благодарност и љубав према свом духовном оцу Митрополиту који је покренуо православну мисију у Јужној и Централној Америци и на тај начин им омогућио да и у далеком свијету буду под окриљем своје Цркве – Српске православне цркве.

По ријечима архимандрита др Евстатије Аздејковић, који из Венецуеле, по благослову Преосвећеног Епископа буеносаиреског и јужно-централноамеричког г. Кирила, долази да служи на Карибима, у богослужењима поред Срба и Црногораца, учествују сви православни који живе на острву: Румуни, Руси, Бугари, Пољаци…

ОСТРВО Свети Мартин налази се на Карибима, и дијели се на сјеверни, француски дио, и јужни, који припада Холандији. Површина острва је 87 километара квадратних (од чега Холандији припада 34, а Француској 53 километра квадратна). Највиша тачка на овом вулканском острву је врх Паради, у француском дијелу. Острво је на дан Светог Мартина, 11. новембра 1493. године, открио Кристофер Колумбо. Подаци из 2007. године говоре да на овом мјесту живи 74.852 становника.

Весна Девић

 

Pin It on Pinterest

Share This