Select Page

Прослављење највећег између рођених од жена, обележено је Светим евхаристијским сабрањем у подгоричкој Цркви Светог Ђорђа.

Светом литургијом началствовао је јереј Блажо Божовић уз саслужење протојереја ставрофора Драгана Станишића и ђакона Ивана Црногорчевића.

За певницом одговарали су појци овог храма, предвођени Луком Павићевићем.

По освећењу Дарова предложења и причешћа верног народа Божијег, свештенослужитељи су приступили благосиљању и резању славских колача данашњим свечарима.

Честитајући славу сабранима се обратио, протојереј ставрофор Драган Станишић.

„Бог се јави!

Драги свечари, драга литијо, ево нас данас у нашем храму,  за који се, између многих других, ових дана, замислите, води која  полемика – ко ће нам га дати на коришћење?! Ништа не вриједи ако се на коришћење даје нешто ономе ко не зна како да користи. На овај данашњи дан, нама је Свети Јован не само дао овај храм на коришћење, него нам каже како да га користимо – да се овдје сабирамо, да подигнемо очи ка небу, да се молимо Богу љубави, да славимо Св. Јована који учи народ свој како да живи, како да се преиспитује и да се каје.

Кад погледамо Светог Јована, ми видимо гдје све то гријешимо… и чујемо од њега: Покајте се, јер се приближило Царство небеско.

На овој служби Царства небескога, ми се молимо Богу и Св. Јовану и он нас благосиља, благосиља наше домове, дјецу, потомство; он се моли и за наше уснуле, за оне који су преминули… Пред Богом, заиста, Свети Јован Претеча и Крститељ је наш добротвор, пријатељ, дародавац и заступник и велика слава и част онима који га славе.

Све данашње свечаре молимо да се моле и за нас, а и ми ћемо се молити за њих када будемо славили своју славу. Ето, то је Црква Божија – да сви једни другима желимо све најбоље и најљепше у Христу Господу нашем „, казао је прота у својој беседи у храму под Горицом.

Елза Бибић

 

Pin It on Pinterest

Share This