Select Page

Његово преосвештенство Епископ диоклијски г. Методије служио је данас на Богојављење, 19. јануара са свештенством Свету архијерејску литургију у Храму Свете Текле у Даниловграду, а након тога је предводио литију и освештао ријеку Зету, гдје је оджано пливање за Часни крст који је освојила Кристина Катанић.

Тумачећи данашње Јеванђеље када је у Јордану крштен Господ наш Исус Христос, владика Методије је подсјетио да се тада велики народ сабирао око Светога Јована Крститеља јер су знали да је свети праведни човјек, а он је позивао на покајање и говорио да се приближило Царство небеско:

„И сви они који су увидјели сву грешност свога живота до тада и чезнули за покајњем, а кроз то и за очишењем и препородом, дошли су у ријеку Јордан да се код Јована крсте.“

Јеванђеље каже да када је Господ из Галилеје са Својим ученицима дошао да га Јован крсти, овај видјевши онога о коме је пророковао, брањаше се говорећи: Ти треба Мене да крстиш, а Ти ли долазиш мени? А Исус је на то одговорио: Треба нам испунити сваку правду.

„И заиста нема ништа љепше у овоме свијету него кад Господ, који је створио небо и земљу, дошао у овај свијет као мало дијете, а не као велики господар. И није са свога мјеста небескога, извана постао законик и праведник, него је сам сишао међу Своје људе и узео природу људску на Себе и постао један од нас и присајединио се нама.“

Даље је Епископ диоклијски поучио да је Господ кроз Својим крштењем хтио да покаже да се у свему присајединио и поистовјетио и са нама и са највећим грешницима. Тиме је, заправо, нагласио је владика, показао да није дошао због праведеника, него због грешника да би их упутио и показао им пут спасења:

„И поред тога што је Господ Својим крштењем показао да је заволио род људски и Отац послао Сина Свога Јединороднога у свијет да живот Свој да за спасење наше, кроз воду се показала још једна велика Тајна. Господ је сишао у ту воду, без које нема живота, која је живот, очишћење, препород, љепота божанска, да би се кроз њу и преко ње преобразио и препородио сву творевину Божију и да би тиме сав свијет постао опет свијет лијеп препорођен, очишћен и божански“, казао је, између осталог, Његово преосвештенство Епископ диоклијски г. Методије.

На крају Свете литургије приступило се великом водоосвећењу. Потом је владика Методије предводио Богојављенску литију до обале ријеке Зете. Послије освећења ријеке Даниловграђани су запливали за Часни крст, који је ове године освојила Кристина Катанић.

Вјерници су и данас, као и претходних дана, дали свесрдну подршку борби за очување наших светиња.

Весна Девић

Фото: Иван Булатовић

 

Pin It on Pinterest

Share This