Select Page

У Цркви Светог Николе у Старом граду данас на Богојављење служена је Света литургија са Водоосвећењем, а том приликом у бесједи о великом празнику у актуелном тренутку у којем се налази Црква божија у Црној Гори, архијерејски намјесник бококоторски, парох которски, протојереј – ставрофор Момчило Кривокапић је казао да поздрав “Бог се јави” има потврду у огромном броју, прије свега, младих људи који се у литијама противе безбожничком Закону о слободи вјероисповјести.

„Сваке године на данашњи дан дешава се велико чудо Божије, јер оног дана када је Господ Христос ушао у ријеку Јордан, када га је Јован крстио, осветио је воду и повратио њену природу. Адамовим гријехом све је било поремећено. Гријех је ушао у свијет, а и у природи се све пореметило. Крштењем Христовим дошао је дан нашег обновљења. Господ чује нашу молитву и свих вас који сте око нас. Сада, овог момента, сишао је благослов Светога Духа да се ова вода освети. С том водом ћемо ићи кроз ваше домове да благосиљамо. Ту воду ћете ви да пијете када будете у било каквој невољи. Она лијечи. Само на молитву православног свештеника, канонскога, вода постаје света и нетљена, а то значи непропадљива. Је ли икад ико примјетио да му се узбајатила Богојављенска вода?“, упитао је отац Кривокапић.

Подсјетио на ситуацију када је у вријеме земљотреса 1979. пронашао Богојављенскиу водицу из 1972.

„Флаша је била гарава около, али вода унутра чиста као сунце. На данашњи дан, дакле, обнавља се оно што је већ обновљено, да нас посјети да је Бог с нама. Зато се и поздрављамо на данашњи дан ријечима Бог се јави“.

Ријеч је, додао је отац Момчило, о дуго времена прилично непознатом поздраву, који свој потпуни смисао добија ових дана када се дешавају дивне ствари у нашој земљи, када се прије свега дигла младост и противи се нечему што није у природи ставри.

„Као што је Господ очистио воду, поремећену Адамовим гријехом, тако данас младост по цијелој Црној Гори кличе Бог се јави. И тачно је, Бог се јавио јер је ово народ са здравог корјена наших дивних предака, који је поникао и израстао сада у потпуно нови народ Божји“, казао је отац Момчило Кривокапић.

Он је назначио да је овај народ вјековима знао да чува вјеру православну, „да би онда дошло неко лудо вријеме када су се многи заборавили“.

„Одједном је сада неки нови сок кренуо и показало се да је увијек више оних који су на страни Спаситеља свијета и Духа светог“, казао је отац Кривокапић.

Он је назначио да није ријеч о земаљској страни „ја за ову, ти за ону партију“, већ о Христовој или демонској страни, и да ту нема средине.

„Или си уз Бога, или си Јуда Искариотски“, поручио је отац Момчило Кривокапић.

Он је рекао и да се народ и свештенство широм Црне Горе данас не бори ни за куће, ни за земљу, ни за храмове.

„Јер што би имао од њих ако су празни, а сада када су храмови пуни, ко нам нешто може“, казао је отац Момчило Кривокапић, истакавши да је посебно важно да останемо Божји и да свако у литије које неће стати понесе икону, крст и поведе дијете за руку да би знало што брани.

Зато је ово данас, додао је, другачије Богојављање, па је и пјесник Матија Бећковић избацио крилатицу „Црна Гора се роди“.

„Дакле, не може се рећи да је црногорско прошло, наравно оно право црногорско. Монтенегринско ће проћи. И зато данас окријепимо се водом покајања, која нас очишћава, коју нам дарује Господ. Одавде понесимо благослов Божји својим домовима. Тада ће Господ чути наш глас да све оно што је свето остане свето, а оно што је друкчије ено онима који мисле да их је више“, поручио је отац Момчило Кривокапић.

Предраг Николић, члан СПЦО Котор

Фото – Андреа Шеваљевић

Pin It on Pinterest

Share This