Izaberite stranicu

У 31. недјељу по Духовима, 19. јануара 2020. љета Господњег, када наша Света црква молитвено прославља велики хришћански празник Крштења Господа Исуса Христа – Богојављење, саборно и молитвено било је у острошкој светињи.

Свету литургију Светог Василија Великог у Цркви Свете Тројице у Доњем Острогу служио је острошки сабрат јеромонах Владимир, уз саслужење свештенођакона Ранка Радоњића. Богоугодним појањем одговарала је острошка братија, а евхаристијском сабрању присуствовало је монаштво и бројни вјерни народ.

Током Литургије прочитано је зачало из Светог јеванђеља о славном и чудесном Христовом крштењу на Јордану, када се Дух Свети у виду голуба спустио на Његову главу.

Сабрани који су се постом, молитвом и исповијешћу припремали, примили су Свето причешће.

Потом је о.Владимир служио велико освећење богојављенске воде.

Поздраваљајући сабране радосним поздравом ”БОГ СЕ ЈАВИ – ВАИСТИНУ СЕ ЈАВИ”, о. Владимир је казао да се Бог наш јавио приликом крштења Господа Исуса Христа руком Светог Јована Крститеља у ријеци Јордану.

– Видимо да се Бог сав, Света Тројица, јавља читавом човјеку. Зато што чуло додира, као што је то Свети Јован потврдио стављајући руку на Господа Исуса, може да опипа Сина Божијег.чуло слуха може да чује Оца небеског, који са небеса говори ”ово је Син мој возљубљени који је по мојој вољи”. Опет чуло вида моће да види Духа Светога који у виду бијелог голуба силази и спуштасе на оваплоћенога Бога и спаса нашег Исуса Христа – рекао је о. Владимир и нагласио да су само просвијетљени на челу са Светим Јованом Крститељем видјели и чули Бога.

Данашње богооткривење се дешава у атомсфери покајања и смирења, јер само тако можемо да очекујемо да нам се Бог јави, да очекујемо Божије милости и Божије дарове, истакао је о. Владимир. Додао је да се Христос крстио да би показао да оно што проповиједа, сам пролази.

– Зато се он крстио, даби својом примјером показао да је нама потребно крштење и да би осветио водену стихију, нашу људдску природу и да би нам показао да се тек крштењем успоставља истинско богоопштење. Сви ми који се крштавамо у Господа Исуса Христа постајемо дјеца Божија. Ми смо онда усиновљени у Оцу небеском. Док год се човјек не крсти, он је заробљеник ових стихија, отпалог затовреног у себи свијетамонаде, која се противи Богу, јер свијет у злу лежи. Док год човјек не дође на свјетлост божанску, не прими у крштењу благодат Божију, благодат Светотројичног Бога, он је противник Богу – нагласио је о. Владимир.

Ово је велики дан који нам говори да се кроз покајање отвара истинско богојављење, богооткривење, богопознање и богоопштење, закључио је о. Владимир.

Бесједа о. Владимира на Богојављење

На крају богослужења о. Владимир кропио је сабране богојављенском водом.

Све фотографије са богојављенске Литургије

Извор: Манастир Острог

 

Pin It on Pinterest

Share This