Select Page

Давид Комљеновић побједник је данашњег пливања за Часни крст на ријеци Врбас у Бањалуци.

Овај двадесетједногодишњи младић је први пут пливао за Часни крст и побиједио у конкуренцији од 33 пливача.

Комљеновић је рекао новинарима да је неизмјерно срећан због побједе, те сматра да је све ово имало посебан значај, јер је претходно био у литији у знак подршке браћи у Црној Гори у одбрани светиња.

Пливању за Часни крст претходила је литија кроз Бањалуку у којој је неколико хиљада грађана пружило подршку Србима у Црној Гори у одбрани светиња.

У литији су учествовали и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и предсједник Скупштине града Зоран Талић.

Литију је предводио Епископ бањалучки Јефрем заједно са свештенством и монаштвом.

Иако се сваке године на Богојављење одржава и свечана литија и пливање за Часни крст, посебност овогодишње јесте то што је она посвећена борби и подршци вјерницима Српске православне цркве у Црној Гори који већ мјесецима моле за спас имовине СПЦ-а у тој земљи након усвајања Закона о слободи вјероисповијести.

Ово је први пут да је Епархија бањалучка на овај начин послала подршку православцима у тој земљи. Ипак, и прије овога, Бањалучани су се окупили крајем децембра како би исте поруке послали. Уочи литије, као и сваке године до сада, служена је Света ерхиерејска литургија.

Извор: РТРС

Pin It on Pinterest

Share This