Izaberite stranicu

На Крстовдан, 18. јануара 2020. љета Господњег, служена је Света литургија у манастиру Драганац на Косову и Метохији.

Литургијом је началствовао игуман ове свете обитељи архимандрит Иларион (Лупуловић) уз саслужење ђакона Павла Божовића из Подгорице и молитвено учешће великог броја вјерника. Након освећења воде, на крају свете службе Божије, присутнима се словом пастирске бесједе обратио архимандрит Иларион.

Подсјетио је да је Богојављење један од највећих, као и један од првих установљених хришћанских празника. Такође је рекао да је свако очишћење сликовито, а и дословно повезано са водом, а самим тим са крштењем.

“И народ Божији, Израиљ, када је ишао у обећану земљу, Господ је провео кроз Црвено море, тако и ми док идемо ка царству небеском, морамо проћи кроз воду крштења”, упоредио је отац Иларион. Напоменуо је да су још у древности људи увидјели да је вода која се благосиљала уочи Богојављења благословена, чудотворна, цјелебна.

“Нека би нас ова вода кроз коју прођосмо увела у вјечни живот, а и она вода која је у нама нека буде вода Духа Светога, нека би нас водила да се улијемо у тај извор вјечнога живота”, рекао је отац Иларион, поздравивши народ радосним поздравом: Бог се јави!

Чланови Хуманитарног омладинског клуба “Млади за Космет”, након Свете службе, за трпезом, уручили су игуману Илариону престоно Јеванђеље, а отац Иларион је њих даривао иконом Светог Георгија у дуборезу. Члановима групе Београдски синдикат, поклонио је дуборез са ликом Пресвете Богородице.

Такође, уочи овог великог хришћанског празника, чланови Хуманитарног омладинског клуба “Млади за Космет” су, у заједничкој хуманитарној акцији са члановима групе Београдски синдикат, уручили помоћ за седам српских породица на Косову и Метохији.

 

Раде Дуловић

Тијана Лекић

 

Pin It on Pinterest

Share This