Select Page

Молебани Пресветој Богородици и Литије за одбрану православних светиња у Црној Гори и вечерас се одржавају у неким од црногорских градова.

Никшић:

Десетине хиљада Никшићана и вечерас су, након Молебана у Саборној цркви Светог Василија, прошли у Литији градским улицама.

На централном градском тргу обратио им се отац Никола Маројевић, који је рекао да о ономе и онима који нас, чинећи безакоње, из храмова изведоше да на улици тражимо одузета права, овде неће бити ријечи и да ово што се дешава на улицама Црне Горе, па и шире, гдје живе православни хришћани, надмашује сва очекивања.

„Ово је већ историја, у пуном смислу ријечи. Они који, радећи свој посао, по трговима и на ћошковима, дроновима и базним станицама, пописујући нас у књиге рапорта својим надређенима, у ствари нас уписују у књигу части, поштења и људског достојанства“, поручио је отац Никола.

Додао је да је много је већа светиња коју бранимо од силе која је испред нас.

„Ријеч се не да везати. Ако ти ријеч није јака и чврста да на њој можеш зидати кућу, имати дом, рађати дјецу, чувати имање – залуду си се и рађао и живио. Дати ријеч, значи бити спреман за њу положити живот. То је одговор онима којима је све јасно, а ништа не знају. Ово нису само улице, као што ово нису само шетње. Ово су молитвени вапаји народа рањеног неправдом и суштинским понижењем“, рекао је пројереј Никола Маројевић.

Фото: о. Слободан Јокић, Милојица Ђукановић

Улцињ:

Више хиљада православних Улцињана вечерас је, након Молебана у цркви Светог Николе у Литији прошетало улицама Улциња.

Фото: Зоран Иванковић

Шудикова – Беране:

У манастиру Шудикова код Берана вечерас је приређена бакљада уз пјесме о Косову и Метохији које пјевају вјерници сабрани у манастирској порти.

Фото: Лука Нововић, Мирко Ивановић

Вирпазар:

Православни вјерници Црмнице вечерас су у Литији, као виду молитвеног отпора Владином антизакону о слободи вјероисповијести, шетали од цркве Свете Госпође у Вирпазару, до центра ове вароши и назад.

Крст пред вјерницима је носио деведесетједногодишњи Црмничанин Блажо Укшановић.

Фото: Дејан Вукић

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This