Select Page

Правни савјетник Митрополије црногорско-приморске Владимир Лепосавић изјавио је данас да је Закон о слободи вјероисповијести, недавно усвојен у црногорском парламенту, „оштро“ противан црногорском Уставу и међународним правилима, као и да Српска православна црква „неће одступити ни корак назад у заштити својих права“.

„Природно је да се прво Уставном суду Црне Горе поднесе иницијатива за оцјену уставности тог закона, а да касније, ако буде потребе и исцрпу се домаћа правна средства, услиједи обраћање Европском суду за људска права“, рекао је Лепосавић на предавању у Институту за међународну политику и привреду.

Према његовим ријечима, у јавности је тај Закон већ протумачен као закон о имовини, јер, како је навео, води ка укидању имовине СПЦ до њеног одузимања, што је питање њеног опстанка и функционисања.

Он је рекао и да је питање имовине СПЦ вјештачки наметнуто као спорно јер је њена својина законита, легална, па је зато Законом о вјероисповијести предвиђен ак ход поступак само за њу.

Како је објаснио, овај закон је супротан стотинама постојећих страница прописа у црногорском правном систему, којима је регулисано и питање својине.

„Црква нема ништа против да, уколико неко оспорава да је то њена својина, покрене поступак и да тај тако нешто проба да докаже на суду“, рекао је Лепосавић, наводећи да је доносилац закона то избјегао прописујући поступак који не постоји нигдје у упоредном праву.

Како је навео, одредба о својини подсјећа на нацрт закона о културној баштини који је сачинила Приштина, али је тренутно ад акта.

„Циљ, мотив закона о вјероисповијести је политички. Ми инсистирамо на правној димензији, ако се не дозволи да се третира као правно питање онда значи да права више нема“, рекао је Лепосавић.

Он је навео да је Венецијанска комисија имала осам примједби на закон у дијелу који се односи на имовину, прије него је донијет, али да је власт Црне Горе приватила само једну.

„Протести окупљају људи различитих националних и политичких опредјељења, као и других вјероисповијести, јер људи схватају значај проблема“, рекао је Лепосавић.

Извор: Бета

Pin It on Pinterest

Share This