Select Page

Спорни Закон о слободи вјероисповјести који предвиђа отимање храмова Српске православне цркве, извео је на улице хиљаде грађана широм Црне Горе, Србије и Републике Српске. Овај скандалозан поступак није прошао незапажено и у другим земљама. О томе говори и скуп испред конзулата Црне Горе у Милану који је организовао покрет „Глас у тишини“.

Они су на протесту исказали солидарност са српским народом и пружили подршку Српској православној цркви. Том приликом су истакли транспарент са натписом „Не дирајте светиње“.

– Волонтери „Гласа у тишини“ одлучили су да се састану испред конзулата Црне Горе како би исказали своју солидарност са Српском православном црквом. 27. децембра је, од стране црногорске скупштине, усвојен закон који је провокативно назван „закон о верским слободама“ иако је, у ствари, све супротно томе. Током седнице, када је изгласан спорни закон, ухапшени су српски посланици из опозиције. Од тог дана у целој Србији и Црној Гори хиљаде људи је на улицама како би протестовало против тог закона. У тексту закона се налазе чланови који говоре о одузимању свих црквених поседа који немају власнички акт пре 1918. године. Како овај закон може да буде верска слобода ако се њиме поништава могућност испољавања нечијег верског учења? „Глас у тишини“, који се од свог оснивања бори за права хришћана, не може допустити да једна држава одлучи да самовољно одузме цркве, манастире, светиње као и остала места за богослужење. Данас, крстом и својим гласом, желимо да испољимо блискост са нашом браћом хришћанима из Србије и Црне Горе која доживљавају, може се слободно рећи, фронтални напад уобичајених светских сила, које желе да униште културу и традицију народа. Нисте сами! Ми Италијани и Европљани протестујемо заједно са вама како бисмо повратили оне вредности мира и наде чији је носилац свака црква, како овде тако и у оним земљама које већ предуго трпе мучење – поручено је на скупу.

Извор. Вечерње новости

Pin It on Pinterest

Share This