Select Page

Данас је у Цркви Светог Николе у Котору прослављен празник Обрезања Господњег, Православна, односно Српска Нова година.

„Црква почиње Нову годину даном кад нас подсјећа да је Господ испунио све заповјести Божје и додао на њих оне још боље. То значи да иза себе оставимо прошлу годину, покајемо се за гријехе које смо учинили, а да у нову годину уђемо макар са жељом, да не кажем одлуком, да сваки дан понешто ново донесемо у свој живот, наравно добро, а то можемо само уз Божију помоћ. Све могу у Христу Исусу који моћ даје каже апостол Павле“, поручио је у бесједи архијерејски намјесник бококоторски, парох которски, протојереј ставрофор Момчило Кривокапић.

Подсјетио је да је Господ дошао на земљу да испуни сваки закон, како је сам рекао, а не да га укине.

„Међутим, пошто је Он законодавац, измијенио је много тога, али на боље. Није измијенио ништа од онога што је фундаментално добро. Он поштује суботу, али се чак подругује онима који то празнују формалистички. Па није једном само рекао није човјек ради суботе, него субота ради човјека. Јевреји су претјеривали у празовању суботе, ишли до апсурда, па су чак одредили и суботњи дан хода, а с друге стране лицемјерно су се понашали у неким другим стварима“, казао је отац Момчило кривокапић, подсјетиши и на ријечи Христове да се не гнијевимо и да љубимо непријатеље своје.

Христос долази да измијени све и зато је Он једино ново под сунцем.

„Зато је и могао да донесе науку, која је мимо науке и која није никакава философија већ живот. Јеванђеље је живот и учење које се живи. И Јуда га је знао. Слушао је Христа уживо, али до његовог срца никад ништа није дошло па је Јуда оно што јесте. Издао је Христа. Зато, ми смо они који смо дужни да слушамо и извршавано ријеч Божију, који је своју науку потврдио својим животом. Стари завјет је кориговао и додао нову заповијест о љубави, страдао за нас и васкрсао. Он је једино ново под сунцем. Својим васкрсењем је обновио све и дао нам прилику да идемо према вјечном животу, да свако од нас који ће прије или послије отићи са овог свијета зна да, ако се трудио у овом животу, ако је нешто добро учинио, и најмање добро, да то неће бити заборављено и скрајнуто. Истина, пред Њим стоји и оно што нисмо добро урадили. Али, Бог је љубав и свако добро које смо урадили у животу стоји пред Богом, за што ћемо добити награду на небу“, поручио је између осталог отац Момчило Кривокапић.

Члан СПЦО Котор Предраг Николић

Pin It on Pinterest

Share This