Select Page

Обрезање Богомладенца у осми дан по Рођењу, обележено је литургијски у подгоричкој цркви Светог Ђорђа под Горицом.

Светом Литургијом началствовао је протојереј ставрофор Милета Кљајевић..

,,Поред радосног поздрава, Христос се роди ! – на данашњи дан многи се поздрављају и поздравом – Срећна нова година!“ поручио је прота.

Објаснио је да се у овом поздраву испољава жеља, како за добрим здрављем и дугим животом, тако и успехом у сваком послу духовном и телесном.

,,Стари Грци сматрали су да је срећа у лијепом и љепоти (зато су  подизали грандиозне храмове и кипове од најскупоценијег материјала), а стари Римљани да је срећа у сили, моћи и власти.  Међутим, ми знамо у чему је сила. У Господу. И ако њега имамо у срцима својим, то је сила и снага “ казао је он.

У новије доба, како је казао прота Кљајевић, тражи се срећа у знању и науци.

,,Истина је да је успјех науке велики; да је открила многе тајне природе и ова открића ставила у службу човјеку. Али ни наука сама по себи не може учинити човјека срећним. Није довољно само знати, шта је добро и корисно за човјека, већ шта је опште добро и како чинити добро и како живјети по принципима апсолутнога добра “ рекао је отац Милета.

Данашњи човјек тражи срећу у богатству које објезбјеђује удобан живот, нагласио је он, али је узалуд тражи тамо где је нема.

,,Као примјер може нам помоћи премудри Соломон који је најприје покушао да нађе срећу у власти и части – и не нађе је. Затим је тражио у богатству и само је узалуд тражио. Најзад се окрете свјетским мудростима, али ни ту је не нађе. У разочарању рече : Гле све беше таштина, и мука духу и нема користи под сунцем“, истакао је прота Кљајевић.

Казао је да је срећа у Христу, у Његовом Светом Јеванђељу.

„Св. Тихон Задонски, каже: ,, о човече, хоћеш ли себи добро ? “ ,, Свако добро је у мени одговара Христос Господ, богатства ли хоћеш, у мени је, одговара Христос. Ја сам пут, истина и живот. У мени је све. Нека је срећна и Богом благословена Нова година“, поручио је прота Кљајевић у подгоричком храму, пожелевши да Господ у овој години подари мира, слоге, здравља, љубави, да уразуми безумнике – да окрене и њих на пут покајања и спасења – како би и у њима прорадила свест и савест, да не иду против Бога, јер Господ је Цркву основао и рекао, да је ни врата паклена неће надвладати.

По причешћу Светим Христовим Даровима – началствујући свештенослужитељ, приступио је резању и благосиљању славских приноса свима онима који Св. Василија Великог прослављају као своју Крсну славу.

Елза Бибић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This