Select Page

Председник прелазне Владе Северне Македоније Оливер Спасовски и бивши премијер Зоран Заев посетили су Патријарха цариградског Вартоломеја у Истанбулу.

Према саопштењу коју је издала Цариградска патријаршија, сврха посјете била је да се сагледа црквени проблем Сјеверне Македоније и разговара о досадашњим потезима, као и о спремности за поновним успостављањем регуларности у цркви Сјеверне Македоније, под именом Охридска архиепископија, јавља „Спутњик“ позивајући се на Независну балканску новинску агенцију „ИБНА“.

„Спутњик“ преноси текст саопштења Цариградске патријаршије у којем стоји да је „Његова Светост васељенски Патријарх Вартоломеј примио његову екселенцију г. Оливера Спасовског, премијера Републике Северне Македоније, на његов захтев, у чијој пратњи су били претходник на месту премијера, његова екселенција г. Зоран Заев и његове колеге г. Дане Талевски и г. Дејан Сотировски“.

„Сврха састанка била је разматрање црквеног проблема у земљи. Током разговора разматране су претходне фазе у вези са тим проблемом, а у чијој основи лежи спремност за поновно успостављање регуларности цркве Северне Македоније под именом Охридска архиепископија, након благовремене молбе према Мајци цркви. Након тога, одлучено је да се делегација Српске цркве и цркве у тој земљи позову пред Свету столицу Васељенске патријаршије на консултације, у настојању да се постигну заједнички договор и решење“, стоји у саопштењу.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This