Select Page

Његова светост Патирјарх српски г. Иринеј служио је, 13. јануара, на тргу испред Храма Светог Саве, Молебан за почетак православне Нове године и за наш страдални народ у Црној Гори, на Косову и Метохији и у свим српским крајевима.

Његовој светости Патријарху Иринеју саслуживало је свештенство Храма Светог Саве уз молитвено присуство настојатеља овога храма Његовог преосвештенства Епископа ремезијанског г. Стефана, свештенства и монаштва АЕМ.

На крају молебна Свјатјејши је произнео беседу у којој се посебно осврнуо на догађаје у Црној Гори истакавши да су „безбожници дигли руке на светиње Божје, на имовину светиња Господњих да је узму и да је потроше као што су потрошли и оно што су сами наследили“.

Свјатјејши је рекао да се оно што се дешава у Црној Гори никада у нашој историји није дешавало:

„Хоће да нам одузму светиње и то они који са светињама никакво заједнишво немају. То што они спремају, нису ни Турци чинили, ни они слични Турцима. Ово чине они који су једним делом крштени, а већина их је и некрштених. Ово што се дешава у Црној Гори осудио је и читав хришћански свет. Али они не виде да је народ, не само речима, него и животима својим спреман да брани светиње.“

Из тих разлога Свјатјејши Патријарх је упутио молбе свима који одлучују о томе, „да се оставе Светиња Божијих, да се оставе црквених имања, јер она не служе само представницима Цркве, него целоме народу“, додајући да их „молимо и надамо се да ће проговорити успавана савест њихова да одустану од својих намера“.

Молебствију за благослов Новог лета Господњег присуствовали су, поред многобројног благочестивог народа, и представници градских општина.

 

Извор: Радио Слово љубве

Pin It on Pinterest

Share This