Select Page

Протојереј Немања Кривокапић у бесједи након величанствене литије вечерас у Котору, поручио је да је овако масовно присуство вјерног народа својеврсна порука онима који треба да је чују, односно властодршцима који су донијели, по Српску православну цркву, срамни Закон о слободи вјероисповјести.

“Све је ово заједничка молитва за добро свих нас, али и велика порука. Сви ви овдје присутни шаљете велику поруку. Не морамо чак ни да говоримо, јер самим тим што сте ту, чујете се одлично. Одлично вас чују они који треба да вас чују и виде. Нико од вас овдје није случајно дошао, видио неку гужву па свратио. Сви сте ви намјерно овдје и дајете лијепу поруку, а она гласи да је доста насиља и безвлашћа. Овдје испред Храма Св. Николе и Св. Луке шаљемо поруку људи који као и сви други трпе неко вријеме, али у одређеном тренутку када им се дирне у оно најсветије, устану и кажу да је доста. Као што сте то и ви урадили вечерас и радите свих ових вечери. Као што то раде хиљаде и хиљаде људи широм Црне Горе”, поручио је отац Немања Кривокапић.

Истиче да са свијећама и иконама у рукама говоре људи који имају своје мишљење.

“Кажу да су ово наше цркве и да нам их нису дали ови што хоће да нам их узимају. Ово су цркве које су нам остале од наших предака, почев од Немањића. Од ове Цркве Светог Луке саграђене у доба Немањића, па преко Мораче, Цетињског манастира, Острога, овог Храма Светог Николе, којег су нам, такође, наши преци оставили, и зато их чувамо и не дамо. Ово није само порука онима који не мисла као ми, већ и нашој браћи који мисле као ми, али нису вечерас овдје. Нису имали времена, или храбрости. Поручујемо им да није страшно, већ да је прелијепо бити овдје заједно и рећи оно што мислимо. Нека би Господ Бог дао да у ове благе дане, дане мира и љубави, када се мирбожимо, очувамо овај мир у нашим главама, али и жар у нашим срцима, који нас окупи да бранимо, и ако Бог да одбранимо, наше светиње. Онако како смо се завјетовали на Тројичинданском сабору у Подгорици да, како их  ми будемо чували, тако нам Бог помогао”, поручио је протојереј Немања Кривокапић.

Прије неки дан Которани су на истом мјесту прославили један од најрадоснијих празника, Рођење Исуса Христа.

“Вечерас смо овдје да се помолимо Пресветој Богорордици. Служили смо молебан који се служи у искушењима и невољама, чега нам ових дана не фали, јер ови наши властодршци у ове благе дане, дане мира и љубави, доносе неке законе који нису закони него безакоње, који  желе да нам се наругају, да нам одузму и да нам обесчасте наше светиње, наше храмове. Пресветој Богородици се молимо да нам да Бог разума и мудрости, да праведно расуђујемо и дјеламо у оваквим ситуацијама. Зато и јесте овај молебан и предивна литија, којом смо прошли кроз наш дивни град са свијећама и окадили га, благословили иконама и црквеним пјесмама”, поручио је отац Немања Кривокапић.

Саопштење за јавност Епископског савјета Српске православне цркве у Црној Гори прочитао је парох доњогрбаљски Мијајло Бацковић: https://mitropolija.com/2020/01/11/episkopski-savjet-usvojio-nacrt-inicijative-ustavnom-sudu-za-ocjenu-ustavnosti-odredbi-tzv-zakona-o-slobodi-vjeroispovijesti/

На литији у Котору вечерас су најављене литије у Будви у уторак, и Тивту у четвртак.

Предраг Николић члан СПЦО Котор

Фото: Стеван Кордић

Pin It on Pinterest

Share This