Select Page

У суботу, 11. јануара, када прослављамо 14.000 Витлејемских мученика, у Мркоњић Граду је у послијеподневним часовима одржана литија подршке братском народу и Српској православној цркви у Црној Гори која страда од стране неразумних властодржаца који доносећи закон о „слободи вјероисповијести“ настоје да одузму од СПЦ управу над црквеном имовином.

Литија је образована испред Храма Рођења Пресвете Богородице у Мркоњић Граду (старог храма) и кретала се према Храму Светог Саве (новом храму). У литији су на рукама свештеника ношене мошти Светих преподономученика Медљанских. По доласку у Храм Светог Саве извршен је чин Молебна са каноном Пресветој Богородици Заштитници и брзој Помоћници од свих искушења, којег је предводио Његово преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки и рмањски г. Сергије.

Након молебна Епископ Сергије поздравио је присутно свештенство и вјерни народ ријечима којима је изразио побједу православља Васкрсењем Христовим и поручио свима са овога светога мјеста да се наоружамо оним јединим и истинским оружјем, Крстом Господњим којим је побиједио смрт и највећег непријатеља људског рода – ђавола и кога поготово никаква људска сила ни власт не може надвладати.

Владика Сергије у изјави новинарима је нагласио да на овај начин дају подршку свим православним Србима у Црној Гори и Цркви која је тамо тренутно на распећу.

– Пратимо шта се дешава у Црној Гори са жаљењем, али и са радошћу, зато што видимо како се пробудио српски народ и тамо и у другим крајевима – рекао је владика Сергије.

Он је изразио наду да ће Бог услишити молитве оних који се моле искрено, као и свих светих.

– Молимо се да Господ умири страсти овдашњих власти тамо и да се, ако Бог да, тај закон повуче. Нека вечерас буде благословено сабрање и желим свима да честитам празник Рођења Христовог – истакао је владика Сергије.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка и РТРС

Pin It on Pinterest

Share This