Select Page

Пљевља, 9 јануар 2020.

Девето вече били смо тамо
Гдје небо лепезе пахуља ниже
И сада једно сигурно знамо
Никад ко ноћас до Бога ближе.

Миленко Миро Шарац

Када би странац наишао кроз Пљевља ових дана и угледао дугачку колону грађана која у миру пролази централним градским улицама помислио би да је свратио управо на неки велики празник, светковину свих становника овог града на самом сјеверу Црне Горе.

Иако је вријеме празника, велики број Пљевљака је, по неписаном правилу, увијек ове предивне дане проводио у кругу своје уже и шире породице, кумова, пријатеља и комшија. Међутим, на почетку ове хладне 2020. године највећи број Пљевљака је одлучио да умјесто у топлини свога дома са својим најближима буде у храму и улици.

Масовно окупљање вјерног народа пљеваљског краја започело је 28. децембра 2019. године. Пљевљаци су од тога дана па све до Божића хитали у храм Свете Петке на молебан Пресветој Богородици и литију како би се поклонили Христу и Његовој Мајци, али и како би показали своје неслагање са Законом о слободи вјероисповијести који је у глуво доба ноћи донијела Скупштина Црне Горе.

Благословом Епископа милешевског г. Атанасија окупљања вјерујућег народа трајала су до самог празника Рождества Христовог када су храмови пљеваљског краја били премали да приме све оне који су дошли да се поклоне Богомладенцу Христу и да се причесте његовим Тијелом и Крвљу. Након прослављања овог великог празника окупљања су настављена.

На празник Светог архиђакона и првомученика Стефана, вјерни народ се опет, на позив Мајке Цркве, окупио у цркви Свете Петке гдје је молебан Пресветој Богородици служио Епископ Атанасије а саслуживали су му настојатељи пљеваљских светиња, отац Владислав из манастира Свете Тројице и отац Зосима из манастира Светих Арханђела у Ђурђевића Тари. Након молебана кренула је десета свенародна литија улицама Пљеваља.

Испред зграде Општине Пљевља окупљеним грађанима прочитана су саопштења Пљеваљског одбора за одбрану светиња у којима се вјерни народ позива на мир и достојанство али и на истрајност у борби за светиње. Недеља и четвртак, дани у којима ће се вјерници окупљати на молебану и литији, симболично су означени као црвена слова у календару до оног тренутка док се “закон топуза“ не повуче што су окупљени громогласно поздравили. Такође, Пљеваљски одбор за одбрану светиња позвао је службенике полиције и правосуђа на суздржаност и мир, јер је хапшење и кажњавање групе младића, који су традиционалном бакљадом на игралишту “Фамилија“ обиљежили Божић, изазвало револт грађана. У року од само неколико часова прикупљено је 1100 евра и казне су плаћене. Пљевљаци су показали да нису изгубили своје традиционално заједништво и да је Црква заједница у којој напад на једног члана значи напад на читаву заједницу.

Након читања прогласа настављен је литијски ход до цркве Свете Петке гдје се сабранима обратио Преосвећени Епископ Атанасије, који је својим архипастирским словом позвао Пљевљаке на одбрану, не само видљивих светиња: храмова, црквених објеката и остале црквене имовине, већ и на одбрану духовних светиња које се налазе у сваком човјеку. Владика Атанасије истакао је да су они који су се окупили сарадници Божији и да се налазе на страни Јачега. Владика је посебно заблагодарио дјеци, великим јунацима малог узраста, која истрајавају заједно са одраслима и позвао све да се опет саберу у недељу и истрају на путу којим су кренули.

Пљеваљска омладина је носила транспаренте на којима су исписали поруке:

“Христос се роди“, “Слога биће пораз врагу“ и “Не дамо светиње“ што је и крилатица свих оних који се у овим хладним данима окупљају око своје Цркве.

Милић Дујовић

http://milesevskaeparhija.rs/pljevaljske-litije/

 

Pin It on Pinterest

Share This