Select Page

„Могу да пишу што хоће, али не могу мимо народа. Глас народа је глас Бога, Vox populy, vox Dei. Народ се пробудио и то је оно што је унијело највећи немир у њихове душе“, поручио је јуче у бесједи на Молебну у Цркви Светог Николе протојереј ставрофор Момчило Кривокапић, архијерејски намјесник бококоторски, парох которски.

Ових дана се у Црној Гори, нагласио је, дешава оно што нам је у генима и крви.

„Не дамо своју вјеру православну, не дамо своје светиње и то је оно што збуњује ове безбожнике. То што покушавају да образложе да је црквено било државно, нема везе са истином. Увијек се знало да је црквено црквено, а државно државно. Чујем некакви Секулић говори о томе како ће се цркве моћи позајмљивати и другим вјеским заједницама, а ја вас питам ко може да позајми нашу цркву“, упитао је отац Момчило Кривокапић.

Као примјер наводи могућност да се „региструју троје-четворо у некој МЗ, као она Мирашева секта, и да добију иста права као и ми“.

„Дођу у Цркву Светог Николе да нешто бајају. Неће моћи. Постоје правила. Црква Божија има своја правила. Зна се ко може да служи и како. Зна се ко може у олтар. То су вјековна правила Свете саборне цркве православне. Секулић је мислио на распопа Дедеића. Они нам неће улазити у ову, као ни у једну цркву. Чак и да су то фини људи, џабе, јер нису Црква, нису Православна црква. Сасвим би било нормално да нас католици замоле, у случају да немају своју цркву, ми би смо им позајмимили „, казао је отац  Момчило Кривокапић.

Он је затим изнио више примјера позајмљивања храмова између цркава, православних, католичких, протестантских…

„Али и тада се зна ко може у олтар, а ко не може“, казао је даље и додао да оне на које Секуловић мисли „проклетство доносе“.

„То је тај закон који нема Бога у себи, као ни они посланици, они који су крштени, који су као што сте примјетили, избачени из Цркве. Изопштени су и предати проклетству. Тај закон је толико безакоње да доноси општи хаос у све оно што је нормални ред и поредак“, казао је отац Момчило Кривокапић.

Он је позвао вјернике у недјељу на литију и поновно окађивање Котора, „поготово због оних посланика из Котора који су дигли руку за овај закон“.

„Помолићемо се Боги и за њих, али су они већ све учинили за своју осуду. Зато смо ми овдје чврсто као наши преци“, поручио је отац Момчило Кривокапић.

Предраг Николић члан Српске православне црквене општине которске

 

Pin It on Pinterest

Share This