Select Page

Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је, на празник Светог првомученика и архиђакона Стефана, у четвртак 9. јануара, са свештенством Свету архијерејску литурију у Манастиру Светог Саве под Орлином на Голији.

Епископ Јоаникије у чин чтеца произвео је Мирослава Станишића, инжењера саобраћаја из Никшића.

У литургијској проповиједи Преосвећени владика је казао да су божански догађаји такви да, иако се догоде прије више вјекова, њихово дејство је вјечно, а радост коју доносе не застарјева.

„Она прожима вјекове и времена, и душе људске које вјерују и радују се сусрету са Богомладенцем. Све их обузима иста она радост, као у први дан. Зато у ове божићне дане, у наставку празника, продужавамо радост божићног славља. Јуче смо, посебно, прослављали Сабор Пресвете Богородице, јер је и природно да прослављамо Ону која је Богомладенца Христа родила, која је под дејством силе Светог Духа, а по вољи Бога Оца са Неба, примила Спаситеља свијета у своју утробу у коју се настанио. Од Ње је примио људску природу, постао као један од нас. То су велике тајне наше свете вјере, али су потврђене кроз искуство вјекова“, рекао је владика Јоаникије.

Додао је да наша света вјера православна освећује душе свих који у Бога вјерују, клањајући се Светој живоносној Тројици Оцу и Сину и Светом Духу, који славе оваплоћење Христово, који се чувају од гријеха и у истинитој вјери моле Богу.

„Наша вјера је таква вјера која рађа светитеље. Родила је и Светог првомученика Стефана, првог Христовог свједока и мученика и зато се он прославља у трећи дан Божића. Он је, подобно свом Господу, пострадао за вјеру и опростио свима који су га клеветали, судили и мучили, као и Његов Господ на крсту што је опростио свима.

Таква је била сила његове вјере. То је изнад људске природе и Бог онима који истински вјерују у Њега даје такву благодат да им је могуће оно што обичном човјеку није. И овај свети храм је посвећен једном таквом Божјем угоднику Светом Оцу нашем Сави, првом Архиепископу српском“, бесједио је Епископ Јоаникије.

Чудотворна сила Светог Василија Острошког, навео је Владика, увјерава нас, потпуно, у то да је наша вјера света, узвишена, величанствена.

Током сабрања „на дивном и освећеном мјесту, новоподигнутом манастиру Светог Саве испод Орлине на Голији“, владика је представио нову настојатељицу овог манастира, мати Евангелију.

„Нијесмо подизали овај манастир, није наш ктитор г. Давидовић овај манастир подизао, само да га гледамо како је лијеп, него да се у њему сабирамо, да се у њему освећујемо, да се овдје Богу молимо, да славимо Бога и Светог Саву, да се кандило вјере, стално, прислужује и да буде утјеха свима који се овдје сабирају на молитву, тражећи милости од Бога, Који је извор љубави, доброте, правде, истине и свега што боголикој души људској треба.

Нека буде срећан овај празник, нека буде срећној нашој мати Евангелији, честитој монахињи, која је, неколико година, била у Драговољићима, много лијепу успомену оставила у том крају и много урадила. Највише што је урадила, поред свега што је учинила тамо, што је сабрала село и објединила народ око светиње. Надамо се да ће тако и овдје бити. Увјерен сам да ћете ви нашу мати Евангелију подржати, помоћи, а и она да ће у свему бити вјерна свом монашком завјету да се потпуно стави у службу Богу, Цркви и храму Божјем“, поручио је Преосвећени Епископ Јоаникије.

Подсјетио је да је ктитир манастира Светог Саве, г. Дака Давидовић ову светињу „са великом љубављу подигао, не штедећи средстава и украсио“.

„Он је ово завештао свом народу, свом крају, свом завичају, па ми сви треба да се потрудимо да ову светињу очувамо, украшавамо и унапређујемо. Најважније чиме ћемо је унапредити је да се овдје сабирамо на свете службе Божје. Бог ће послати некад свештеника, некад калуђера, некад игумана, понекад ће доћи и Владика. Велике су обавезе на све стране, али ви то добро разумијете. Хвала вам на вашој љубави. Нека вам буде срећан овај празник. Нека божићна радост уђе у ваше домове и настани у вашим срцима у све дане живота вашег“, закључио је на крају свог архипастирског слова Његово преосвештенство Епископ Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

 

Pin It on Pinterest

Share This