Select Page

Велики број вјерника окупио се за Бадњи дан у херцегновским храмовима како би присуствовали налагању бадњака.

Бадњаци су налагани испред манастира Савина, цркве Преображења у Игалу, у Мокринама, Каменом, Ратишевини, црквама дуж херцегновске ривијере, а саборна налагања су одржана испред Цркве Св. Архангела Михаила у Старом граду и код цркве Вазнесења Господњег на Топлој. Бадњаке је освештао Његово преосвешзенство умировљени Епископ захумско-херцеговачки г. Атанасије (Јевтић) који је окупљеном народу, након што је мали Милош Богдановић изрецитовао “Пркосну песму”, поручио да су Срби непокорив и непобједив народ, народ светосавски, немањићки, народ хероја, јунака, народ светаца и пјесника.

– Кад је Свети Николај, владика који је родом из Загарача српског од Велимировића, био у Британском музеју да испита шта значи реч Србин стручњак за индо-европски језик му је рекао – господине Велимировићу не могу ти рећи, тврда је реч, а владика је одговорио реци, реци, ја знам Србе боље од тебе. Србин значи непокорив. То је рекао Св. владика Николај. То је мој одговор на овог храброг јунака војводу, Милоша Богдановића.

Друго – чуо сам Марш на Дрину, мој деда Драгић је од 1912. до 1919. био у Церској бици, ослобађању Косова, па онда на Солунском фронту, прешао Албанију. Од њега сам слушао и уз њега растао, о јунаштву наших бораца, хероја. У мом селу, када је стигао генерал Степа са својом другом армијом да помогне на Церу, развио је јединице и стигао уочи Преображења на Цер и као што знате тријумфално победио Поћорека, тога аустријског генерала коме су после на двору његове колеге рекли: Треба да се убијеш кад те Срби побеђују. А он им је одговорио: кад се нађе тај ко ће Србе победити и ја ћу се убити. Срби су непобедив народ.

Треће – господа која су измислила лажне нације, непостојеће, не знају да то на жалост потиче од Лењина. Он је 1920. рекао у Москви неће бити комунизма на Балкану, док српском народу на Балкану не сломимо кичму. То се десило стварањем лажних, непостојећих нација.

Владика је истакао да је радостан што је у Херцег Новом, да га задивљује окупљање народа у Црној Гори и честитао је свима а нарочито дјеци за овакво ложење бадњака поруком: Нека је благословен бадњак и свака варница!

Вјерном народу који се данима окупљао на молебанима и литијама, а вечерас и на налагању бадњака обратио се и предсједник црквене општине Топаљске, Зоран Лазаревић.

– Ми смо поносни што је владика Атанасије са нама, а кад имамо испред себе такве епископе, такве духовне вође, знамо да смо на правом путу, Христовом путу. Славимо вечерас Христово рођење и знамо да неминовно слиједи васкрсење… На рушевинама Тврдоша је никла ова црква, на рушевинама Тврдоша је никла Савина, на рушевинама Тврдоша је никао овај град. Тврдош је васкрснуо, васкрснуће и православље у овој држави – поручио је Лазаревић.

Налагању бадњака на Топлој присуствовали су челници херцегновске локалне управе.

Извор: Радио Херцег Нови

Pin It on Pinterest

Share This