Select Page

Српска православна црква и њене епархије у Црној Гори ће свим расположивим законским и правним средствима штитити вјерска права и слободе и истовремено позивати све релевантне чиниоце на обнову свестраног дијалога по овом надасве важном и осјетљивом питању, поручио је Његова светост Патријарх српски Иринеј.

Патријарх Иринеј је за подгорички портал Борба истакао, да је са жалошћу констатовано да је доношење Закона о слободи вјероисповијети већ изазвало многобројне посљедице у Црној Гори и ширем региону.

– Свети архијерејски синод са високопреосвећеним и преосвећеним архијерејима изразио је пуно разумијевање за оправдану узнемиреност вјерујућег православног народа у Црној Гори и дао пуну подршку његовом мирном хришћанском отпору неправди коју Цркви и народу наноси већ изгласани антидемократски и дискриминаторски закон – рекао је Патријарх српски.

Патријарх Иринеј се нада да је ово ипак „један облачак, црни облачак који се надвио над Црном Гором, да ће он проћи и да народ неће дозволити да се изгуби српски траг у Црној Гори“.

То што чине са светињама, каже Патријарх, то никад нико није чинио и највећи непријатељи нису атаковали на манастире и манастирску имовину.

– Уосталом, и манастири и имовина припадају тамошњем народу, то нико не оспорава. Као и у Србији, наше светиње су нашег народа… Шта хоће тим, то само они знају, вјероватно да ослабе свијест о српском поријеклу, српском имену и оно што још најтрагичније све би то могло сутра да се примијени на Косову и Метохији, то је трагедија. Вјероватно је то неко тако смислио – појашњава Свјатејеши Патријарх Иринеј.

Његова светост Патријарх српски Иринеј каже да се нада и моли Богу, као и сва Црква, да они који воде Црну Гору дођу к себи и да одустану од онога што смјерају.

– Нажалост, Црна Гора је, некада елитни дио српског народа, почела да негира своју историју, велике личности Црне Горе су живјеле српством, осим Његоша и многи други, и овдје су доживљавани као браћа, ми смо један народ – поручио је Патријарх Иринеј у разговору за подгорички портал.

Извор: РТРС

Pin It on Pinterest

Share This