Select Page

Његово преосвештентво Епископбудимљанско-никшићки г. Јоаникије са бројним свештенством и монаштвом те епархије, освештао је вечерас у 18 часова Бадњаке испред Цркве Светих Апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу.

Обраћајући се бројним вјерницима послије освећења бадњака владика Јоаникије је указао на посебност овогодишњег Божића, који је по много чему изузетан догађај.

„То је догађај који не може  људски ум не може обухватити нити се он може описати људским ријечима, јер је празник који обухвата и небо и земљу. Заједно су и анђели и људи сабрани око Христа Богомладенца. А ми ових дана смо се сабирали у нашим светињама, снажили се нашом светом вјером и нашим заједништвом, и међусобном љубављу и слогом. И ево овако га прослављамо радујући се и веселећи се заједно са анђелима небеским и пјевамо пјесму „слава на висини Богу, и на земљи мир, међу људима добра воља“, бесједио је владика Јоаникије.

Владика Јоаникије се захвалио вјерном народу за подршку коју је ових дана пружио својој цкрви у одбрани светиња, заједно оснажени  љубављу Богомладенца.

„Показали  сте велику љубав према својим светињама, и ми ћемо и даље се борити за правду. И није нам ништа непознато што у овом свијету трпимо неправду, јер и Господ Исус Христос је био клеветан, ружен, гоњен и разапет, али је побиједио својом љубављу и божанством тријумфовао и васкрсао, над сваком неправдом, злом и смрћу. Ми са њиме дијелимо све што нас у животу снађе, и зато увијек идемо напријед за Христом не посустајући. Нећемо клонути духом у овим временима, када је наша црква у нашој држави дискриминисана, и када се крше вјерске слободе, и када црква доживљава велику направду и када се пријети гоњењем и отимањем светиња, ми смо дужни да се супроставимо злу,  и то одлучно и храбро и до краја. А како ћемо се одупријети? Хришћански, истином и правдом и добрним аргументима, које ћемо стално саопштавати, увијек позивајући на разум, договор, дијалог и мир. Али дијалог искрен и истинит и надамо се у Бога да ће држава схватити да не може на неправди, а нарочито на гажењу вјере и то путем закона, ништа добро да се гради, ништа што доноси радост и срећу овом народу, него само зло и лоше“, бесједио је владика Јоаникије.

 

Pin It on Pinterest

Share This