Select Page

У храмовима и црквама, од Семберије до Романије, па све до граничних општина са Црном Гором, служени су молебани, након чега су бројни грађани у литији, исказали саборност са Србима у Црној Гори.

Романија је подржала одбрану српских, православних светиња и српског идентитета у Црној Гори. Није случајно што је организатор скупа Удружење грађана које носи име светитеља чије мошти почивају вијековима у Острошким гредама, надомак Никшића.

– Срамни закон који је донесен видјели сте шта је учинио у Црној Гори, народ се све више враћа вјери, тако да ми на овај начин показујемо слогу у православљу и да подржимо нашу браћу и сетсре, и цркве – рекао је Стефан Бајагић, предсједник Удружења грађана „Свети Василије Острошки“, Соколац.

И старо и младо, свештенство, представници друштвено-политичког живота романијског краја, скоро хиљаду њих окупљени у величанственој литији , с поруком да су српске светиње важније од било чијих интереса.

– Ми смо сви дошли из Црне Горе, не смијемо издати своје ђедове и прађедове – истиче Данко Вујичић, замјеник градоначелника Источног Сарајева.

Дубоко вјерујући народ Сокоца и романијског краја данас се окупио да да подршку православној српско-црногорској браћи која се противи наметнутом Закону о слободи вјероисповјести, наметнутом од стране властодржаца у Црној Гори.

Подршка вјерном народу Црне Горе и Српској православној цркви у борби за елементарна и вјерска права није изостала ни у Рогатици.

Ни Чајничани не заборављају помоћ, коју су им током рата пружала браћа из Црне Горе. Чувена чајничка црква била је премала да све прими на молебану. У Петропавловском храму у Бијељини молебан за одбрану светиња у Црној Гори организовала је хуманитарна фондација „Заједно за младе – проф. др Даница Грујичић“.

Више од хиљаду грађана Љубиња вечерас је присуствовало молебану за спас српских светиња у Црној Гори.

Након молитве која је одржана у Храму Рођења Пресвете Богородице, литија је прошла главном градском улицом, све до Храма Христовог Рођења.

Ово је било најмасовније окупљање грађана ове мале херцеговацке општине у посљедњих двадесет година.

Подршка је стигла и из Сребренице.

Извор: РТРС и Р. Р.

 

Pin It on Pinterest

Share This