Select Page

Синоћ, 4. јануара, у Подгорици је преко двадесет хиљада вјерника, предвођених Ахиепископом цетињским Митрополитом црногорско-приморским г. Амфилохијем, свештенством и монаштвом, учествовало у молебну и литији од Саборног храма Христовог Васкрсења до Цркве Светог Великомученика Димитрија и назад.

На Крушевцу се вјернима обратио протојереј-ставрофор проф. др Борис Брајовић, чију бесједу преносимо интегрално:

Саборе свети!

Цркво Духа Светога!

Христови сапутници који раме уз раме упоредо идемо и један другог никад не престижемо. Поздрављам Вас у име ове цркве на Крушевцу који је добио име по Лазаревом граду!

Поздравља вас Црква ова коју је власт ова хтјела да отме али је Врховни суд ове земље додијелио коме треба – Цркви Божијој.

Поздравља вас ова Црква, краљевска и дворска коју саградише благородни Петровићи. Ноћас су са нама краљ Никола и краљица Милена и њихови синови принчеви Мирко, Данило и Петар и достојни потомак њихов принц Михаило. Са нама су ноћас и њихове кћери Зорка, Милица, Анастасија, Марија, Јелена, Ана, Ксенија, Софија и Вјера.

Поздравља вас црква ова молитвама Светог Димирија солунског ратника и Христовог првоборца и молитвама Светог Петра Цетињског који се баш у ове дане јануара 1916. године, када се Црна Гора поломила, склонио овдје и три мјесеца његове мошти су биле у овој малој цркви.

Ова црква поздравља све вас и најдостојнијег међу нама – Светог Амфилохија, владику нашег. Ево тридесет година од када је владика како нас сабира и сакупља око небескога огња. Има ли браћо и сестре икога од вас овдје да га није срео и упознао, благословио и помиловао. И нису му могли љепши вијенац на главу ставити него кад су наши властодршци запријетили да ће га утамничити зато што се није одрекао Христовог имена.

Молимо те Свети владико помени то Светом Петру Цетињскоме! Покрени Светог Василија Острошког и Тврдошког! Наговори Светог Арсенија и Светог Стефана Пиперскога и Светих 40 Момишићких новомученика и не остави, него све нас поведи до небескога Оца нашега, Сина његовог спаситеља и Духа Светога утјешитеља. Сви ми, дјеца твоја, рођена у Духу Светоме, од данас па до Другог Христовог доласка помињаћемо Тебе као новосветитеља.

Поздравља Црква ова и вас браћо и сестре – духоносце и куми вас Светим Савом Српским да не понесете жалост на мајку нашу и једину отаџбину Црну Гору због њене заблудјеле дјеце.

Није мајка крива што су јој дјеца таква!

Знам, рећи ћете – нема у Европи ни једног народа који се тако прогони и мрзи као наш срспки у Црној Гори. Језик су нам ишчупали! Достонаство погазили! Дјецу нашу отимају испред храмова само зато што пјевају пјесме о Косову! Свештенике прогоне и ударају! Храмове и манастире хоће да отимају!

Али није крива мајка наша Црна Гора!

Зато Вас молим и кумим овом Црквом мученичком и овим Светим владиком да ходајућим срцем од Црне стигнемо до Свете Горе. Тамо ће нас у витлејемског пећини дочекати Богомладенац и кад чујемо његов плач – све ћемо схватити и све ће нам бити јасно! Са њим можемо само побиједити и никада изгубити! И увијек ћемо дочекивати како га дочекују сви хришћани.

Хрисотос се роди – Ваистину се роди!

Слободанка Грдинић

Pin It on Pinterest

Share This