Select Page

Молитвена литија за одбрану свете вјере православне и светиња у Црној Гори, данас, 4. јануара, бројем учесника, а по процјенама их је било око 15 хиљада, премашила је досадашња окупљања у Беранама.

Предовођени свештенством беранског намјесништва, са црквеним барјацима, свијећама и иконама у рукама, уз пјевање духовних пјесмама и молитви, Беранци су у крсни ход кренули из центра града, упутивши се ка древној немањићкој задужбини, манастиру Ђурђеви Ступови, гдје су присуствовали служењу Молебана Пресветој Богородици.

„Овдје смо се окупили не због нечега земаљског, него смо се окупили да бранимо оно вјечно, оно божанско, што су нам наши преци оставили у наслеђе, а што ми треба да сачувамо за наше потомке. Овдје ће бити литија и сјутра и на Бадње вече, па нека то буде скуп помирења“.

„Моји су преци били јунаци на Мојковцу, борили су се и изборили да будемо браћа, а не да се међусобно свађамо и дијелимо. Идући Литијом довде, неколико пута, су ми очи биле пуне суза. Срећан сам што вас видим у оволиком броју, сабране Духом Светим. Господ нама свештеницима даје Духом Свети снаге да говоримо, без обзира што нијесмо Васојевићи, а вама да слушате и да будемо сви једног срца у Господу, да будемо једно тијело Коме је Христос глава“, рекао је, између осталог, у свом обраћању свештеник Слободан Радојевић, парох рожајски.

Поручио је да своје светиње никада нећемо дати, јер знамо шта бранимо, а бранимо оно најсветије. Отац Слободан је сабранима пожелио свако добро од Господа, те да се у оваквом братском сабрању, увијек, окупљају око имена Божјег, око Бога љубави, јер, како је казао, нема ништа љепште него кад браћа живе заједно.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

 

Pin It on Pinterest

Share This