Select Page

Драга браћо и сестре, господо пљеваљска, вјерни народе,

под благословом нашег архипастира, Епископа милешевског г. Атанасија, сабрани око покровитељке нашег града Преподобне мајке Параскеве, већ осмо вече мирно и достојанствено показујемо колико нас је, коме и у Кога вјерујемо. Хладноћа и пљеваљска магла нису су се уселиле у наша срца, распламсана Божанском љубављу. Иако је рукама и тијелу можда хладно, у нашим срцима букти огањ вјере!

Нашим молитвеним литијама показујемо своје достојанство, господственост и истинску правдољубивост. Окупљајући се свако вече у све већем броју који Пљевља не памте, ми показујемо своје неслагање са безакоњем које нам је наметнуто „законом топуза“, али и спремност да штитимо права свих, без обзира на политичку, вјерску или идеолошку припадност. Очувати јединство и мир наша је света дужност и зато се обраћамо свима да у овим важним данима сачувају прибраност!

Позивамо припаднике полиције на уздржаност према суграђанима који се са дјецом и породицама окупљају, али и према камерманима и фотографима који објективом прате наше литије. Са друге стране, позивамо и све оне који се окупљају да се уздрже од било какве провокације упућене припадницима полиције, било које политичке партије или, не дај Боже, према припадницима других вјерских заједница, нашој браћи.

За евентуалне инциденте упркос нашем саопштењу, одговорним ћемо сматрати искључиво режим који је овим наказним Законом продубио подјеле у Црној Гори.

По директиви, ових дана локални режимски одбори саопштењима покушавају да унесу подјеле међу вјерни народ говорећи како се Законом о слободи вјероисповијести неће промијенити ништа! Ако се овим законом „суштински не мијења ништа“, питамо их како су онда могли донијети закон који је неефективан, дисфункционалан и који неће адекватно уредити односе између Цркве и државе?! Изражавамо и чуђење да су примарно политичке структуре напрасно постале експерти за еклисиологију и црквено-правне односе.

Апелујемо на предсједника Скупштине општине Пљевља, господина Драгишу Сокића, да у што скоријем временском периоду сазове ванредну сједницу Скупштине општине на којој ће се разматрати захтјев Грађанске иницијативе и гдје ће сви одборници добити прилику да се изјасне по питању овог закона.

Обраћамо се и Радио–телевизији Пљевља, као и осталим медијским кућама, да своје извјештавање прилагоде тренутно актуелним збивањима у нашем граду, те да кроз посебне емисије и чланке извјештавају о нашим окупљањима и захтјевима.

Вјерни народ ће и даље бити уз свог пастира, Епископа милешевског Атанасија и Епископски савјет СПЦ у Црној Гори, који благословом Патријарха српског Иринеја, заступа све нас сабране око наших светиња. На овај начин недвосмислено свједочимо пуноћу и нераздјељивост наше помјесне Цркве.

Пљевљаци, покажимо се достојним својих славних предака, Светог патријарха Варнаве и Светог Серафима Џарића; покажимо се достојним својих потомака, покажимо да смо спремни да останемо и опстанемо у борби за очување наших светиња храбро и достојанствено, као и што приличи свим часним и честитим људима овог краја.

Пљеваљски одбор за одбрану светиња

Pin It on Pinterest

Share This