Select Page

Которски Храм Светог Николе и вечерас је био премали да прими све заинтересоване за традиционални Божићни концерт Српског пјевачког друштва (СПД) „Јединство“ 1839, који је седму годину заредом и у програму  манифестације „Од Божића до Божића“ под покровитељством Општине Котор.

Члан управе Друштва Драган Ђурчић осврнуо са на прославу Божића у Котору уз пјевање „Јединства“ у протеклих 18 деценија, док се у име организатора манифестације „Од Божића до Божића“, НВО Карампана, обратила Тина Бјелобрковиц.

Она је изразила задовољство због успешне сарадње са СПД Јединство.

Вечерас су наступила три хора СПД Јединство: дјечији, омладински и мјешовити, под диригентским палицама ђакона Михајла Лазаревића и Иване Кривокапић.

Репертоар, као што и приличи тренутку, божићни,

Концерту је присуствовао и конзул Србије Зоран Дојчиновић.

О Друштву:

Српско пјевачко друштво “Јединство” званично је основано 1839. године, мада је забиљежено да је група которских пјевача организовано испратила до вјечне куће Светог Петра Цетињског (у октобру 1830), односно да се дјеловало и десетак година прије званичне регистрације.

“Чланом Српског пјевачког друштва ‘Јединства’ може постати сваки поштени и родољубиви грађанин” (извод из првих Правила Друштва).

Слава Друштва је Свети Сава. Застава је српска тробојка, са знаком Друштва златне боје у средини – лик Светог Саве и текст “Српско пјевачко друштво ‘ЈЕДИНСТВО’ у Котору 1839.”

Слоган Друштва је “Пјесмом срцу – срцем роду !”

“Химну Српског пјевачког друштва ‘Јединства’ у Котору поводом прославе педесетогодишњега друштвенога опстанка 1889.” спјевао је прот. Јован Сундечић, а компоновао Дионисије Пл. Сарно Сан Ђорђо. Основни циљ Друштва је бављење културним и просвјетним радом, а нарочито црквеним, умјетничким и народним пјевањем и на тај начин чување и његовање традиција и националног јединства. Друштво располаже богатом нототеком.

Друштво је из патриотских разлога обустављало рад за вријеме свјетских ратова, а 1952. административном игром није му дозвољена пререгистрација. Иако је Друштво послије рата дјеловало као Мјешовити хор цркве Светог Николе (једини храм у Црној Гори у коме никада није престало богослужење), прави садржаји СПД “Јединство” враћају се тек на Цвијети 1994. реактивирањем рада и формалном регистрацијом. Друштво је обуставило рад и за вријеме НАТО агресије на нашу Отаџбину 1999, тако да није прослављена јубиларна 160-годишњица.

Покровитељи прослава Друштва били су Њ. Вл. Краљ Александар (1929), Њ. Вл. Краљ Петар ИИ (1940) и Његова Светост Патријарх српски  г. Павле (1994).

Друштво су одликовали: Краљ Александар Орденом Светог Саве В реда (1921) и Орденом Светог Саве ИИИ реда (1930), Краљ Петар ИИ Орденом Светог Саве ИИИ реда (1940), Свети архијерејски сабор СПЦ Орденом Светог Саве Другог реда (1989) и Орденом Деспота Стефана Лазаревића (2014), док су плакете дали Јужнословенски певачки савез (1939) и Прво београдско певачко друштво, као братско друштво, (1897. и 1927).

Од обнављања рада, поред редовног учешћа на богослужењима и концертима у Котору, Друштво је имало више успјешних турнеја у Земљи и иностранству, од којих су најупамћеније по Њемачкој (1999). и Аустрији и Мађарској (Сент Андреја) 2004. године.

Учествовали смо у новембру 1995. на прослави 150-годишњице Саборног храма у Београду и обишли фрушкогорске манастире („Српску свету гору“), гдје смо пјевали на Литургији у Манастиру Јазак. У октобру 2002. године пјевали смо на прослави 750-годишњице Манастира Морача.

На 16. Југословенским хорским свечаностима (ЈХС) у Нишу (1996) хор је награђен “за најбољу интерпретацију музике старог мајстора” (Орландо ди Лассо: Супер флумина Бабyлонис). На 17. ЈХС у Нишу (1998) хор је награђен “за аутентично извођење српске духовне музике према хиландарском запису, успешну интерпретацију дела из најстарије епохе српске духовне музике и негован хорски звук”, а на 18. ЈХС у Нишу (2000) “за најбољу интерпретацију музике старог мајстора” (Орландо ди Лассо: Боњур мон цоеур). За наступ под називом “Богородицу и Мајку Свјетлости у пјесмама величајмо” на ИВ Међународном фестивалу камерних хорова у Крагујевцу (2001), хор је добио специјално признање, као и 2004. године за концерт под називом Херувимске пјесме у Српској цркви, а 2008. у Приједору на Међународном фестивалу „Златна вила“ награђени смо наградом за најбољу интерпретацију старог мајстора из области православне духовне музике.

На Видовдан 2003.г. Друштво је у Београду учествовало на Првом сабору српских хорова дијаспоре и отаџбине, гдје је постало саоснивач и члан Савеза српских хорова. Културно-просветна заједница Србије додијелила је Друштву Изузетну Вукову награду за 2003. годину. Хор је био учесник Четрдесетих Мокрањчевих дана 2005. г. у Неготину. У септембру 2006. учествовао је на фестивалу “Госпоински дани“ у Ваљеву. У оквиру прославе 170-годишњице Панчевачког српског црквеног певачког друштва, 2008. године, учествовали смо на фестивалу „Дани панчевачке музике“, те одржали концерте у Синагоги у Новом Саду.

О Новој години 2008. СПД «Јединство» је учествовало на сусрету младих хришћана Европе у Женеви (Швајцарска)

Јубиларна 2009. година била је испраћена са низом манифестација и концерата широм Црне Горе и Србије, а у сјећању ће остати гостовања на Хидри (Грчка) и у Бечу у организацији Друштва српско-аустријског пријатељства. Централна прослава 170.годишњице одложена је за наредну годину, због смрти блаженопочившег Патријарха српског господина Павла.

Свечаном прославом 170-годишњицеДруштва, као и 200 година православног храма Св.Николе и 100 година Катедралног храма св.Николе у Котору отпочела је плодна 2010. година, која је испраћена турнејама Будимпешта-Праг-Братислава, те Сомбор и Београд, а у посебном сјећању ће остати посјете Дечанима и Пећи, као и Дубровнику и Пљевљима.

У 2011. години смо остварили смо врло запажену турнеју са концертима у Загребу, Бечу и Братислави. Посебно треба истаћи серијал од три концерта популарне музике, у организацији Генералног конзулата Републике Србије.

Годину 2012. су, поред редовних активности и концерата у Котору, Боки и Црној Гори, посебно обиљежили: Прослава Дана државности Републике Србије у Херцег Новом, Меморијално гостовање и наступи на Крфу, концерти у Дубровнику, Требињу, Пљевљима, Дечанима и Пећи, Фестивал „Град театар“ у Будви, Академија „100-год. Балканских ратова“…

Годину 2013. су, поред редовних активности и концерата у Котору, Боки и Црној Гори, посебно обиљежили: Прослава Дана државности Републике Србије у Херцег Новом, турнеје: по сјеверној Италији и наступи у градовима Сибира, пјевање на освештању Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици, Прослава 120-год. СПД „Јединство“ у Бања Луци, Свечана академија поводом 200-год. Рођења Његоша“, јубилеји: 1700-год. Миланског едикта, 600-год. Манастира Прасквица у Паштровићима и 300-год. Цркве Св. Вазнесења у Топли код Херцег Новог, отварање Фестивала „Град театар“ у Будви.

Цјелогодишњи програм СПД „Јединство“ за 2014. укључен је у Прославу 175-годишњице рада и обстојања Друштва, као и двадесетогодишњици обнављања рада Друштва. Пјевали смо 28.06.2014. у Вишеграду на отварању „Андрић-града“. Централна прослава Јубилеја одржана је средином октобра у Котору, на велико задовољство грађана и уз комплименте квалификованих особа. У новембру смо посјетили Цариград, гдје смо имали прилике да пјевамо и у Васељенској патријаршији.Годину 2015. су, поред редовних активности и концерата у Котору, Боки и Црној Гори, посебно обиљежили: турнеја сениорског хора у Солуну и Метеорима и турнеја Дјечјег хора (први пут) у Будимпешти и Сентандреји.

Година 2016: Хор је био носилац пјевања на освештању Храма Светога Јована Владимира у Бару 25. Септембра; у новембру оба хора (сениорски и дјечји) обавили су турнеју по централној Србији и Војводини. Изванредно је примљен заједнички концерт у крипти Храма Светог Саве у Београду. Исти концерт одржали смо и у Храму Преображења Господњег у Требињу. Апсолутно је испуњен основни циљ – духовно окрепљење чланова и покушај рехабилитације Котора, након немилих догађаја и пуњења црних хроника, те презентација которског духовног бића, јер мисија Српског пјевачког друштва „Јединство“ (1839) у Котору мора да буде његовање традиције краљевског и царског града и града свјетске културне баштине, коју су нам у аманет оставили наши оснивачи прије 177 година. Истрајавамо на томе!

Диригент хора је ђакон Михајло Лазаревић (1971). Дипломирао је на Академији уметности у Новом Саду, а магистрирао ког проф. Даринке Матић-Маровић. Дириговањем се бави од 1992, а умјетнички је руководилац СПД “Јединство” од 1994. Професор је у Музичкој школи у Котору и Богословији Св.Петра Цетињског на Цетињу. Са овим хором остварио је значајне наступе и постигао високе резултате.

У оквиру Друштва дјелује и дјечји и омладински хор СПД «Јединство», са диригентом г-ђом Иваном Кривокапић.

Пјесмом срцу – срцем роду!

Предраг Николић

Фото: Андреа Шевљевић

Pin It on Pinterest

Share This