Select Page

Шесту ноћ заредом Пљевљаци су се окупили у Цркви Свете Петке на Молебану Пресветој Богородици који је синоћ служио Преосвећени Епископ милешевски г. Атанасије. Владици су саслуживали протосинђели Владислав, настојатељ Манастира Свете Тројице Пљеваљске, и Зосима, настојатељ Манастира Светог Архангела Михаила у Ђурђевића Тари, као и протојереј Никола Олић из Пљеваља.

Црква је била мала да прими хиљаде окупљених вјерника, па су богослужење пратили преко озвучења које је постављено испред Цркве Свете Петке. Након одслуженог Молебана, владика Атанасије се кратко образио вјерницима ријечима:

– Оно што из из Храма изађе треба да буде Храма достојно! – нагласио је владика.

Потом се литија предвођена својим епископом упутила улицама града. Присутни народ је све вријеме пјевао црквене пјесме уз повремене усклике: – Не да се ветиње!!! Испред зграде Општине Пљевља у Улици краља Петра пристутним вјерницима прочитан је проглас Одбора за одбрану светиња који по благослову владике Атанасија наступа у име сабора православног народа пљеваљског краја који је незадовољан новоизгласаним Законом о слободи вјероисповијести.

Након прочитаног прогласа вјерном народу се обратио његов духовни пастир владика Атанасије:

– Сви ми овдје сабрани, сабрани смо на доброме путу, јер је то пут Христов. Људи се често колебају, или из свога незнања, или страха, или због замки ђаволских, остају запитани којим путем да иду. Пут Христов је пут сигуран, то је пут побједника. Пут којим ви, драга браћо и сестре, ходите супротстављајући се неправди је пут који води у вјечност. Сви други путеви су пролазни и пропадљиви. Ми не можемо одустати од овога пута, ово је пут од којег се не одустаје. Желимо да идући овим путем дамо до знања да смо на путу својих предака, да смо у заједници свих светих. Видите како је овај пут успио да окупи оно што је најчестије и најбоље у Пљевљима и околини. Част је припадати овоме народу и бити његов архипастир. Оно што је најбоље и најчеститије иде овим путем, јер је ово пут хуманости, човјечности, пут правде. Желимо да јасно дамо до знања да оно што је најбоље у нашем народу њему и припада и да се не може од цркве одузети ништа – казао је владика Атанасије.

Литија се потом запутила према Цркви Свете Петке гдје је организован кратак кутурно-умјетнички програм након чега се народ разишао у миру својим домовима.

Подсјетимо, вјерни народ у Пљевљима и цијелој Црној Гори се окупља у знак протеста против Закон о слободи вјероисповијести који је Скупштина усвојила без претходне јавне расправе и усаглашености са епархијама Српске православне цркве које канонски дјелују на простору Црне Горе.

И поред присуства огромног броја вјерника, благодарећи Богу и благослову Преосвећеног владике Атанасија који непрестано указује вјерном народу колико је у овим тешким временима важно понашати се достојанствено и у духу хришћанске љубави тражити своја права, у Пљевљима се до сада није десио ни најмањи инцидент. Из тог разлога је Центар безбједности присуство полиције која обезбјеђује овај скуп свео на неопходни минимум.

Након завршене литије разговарали смо са неким од окупљених вјерника о утисцима које носе након молебана и Литије. Сви они су били једногласни у оцјени да се од Другог свјетског рата у Пљевљима никада на једном мјесту није окупио оволики број вјерника. По процјенама надлежних служби у литији је било између 14 000 и 15 000 Пљевљака.

Ново окупљање вјерника најављено је за вечерас. Протести ће трајати све док Скупштина Црне Горе не повуче спорни Закон о слободи вјероисповијести.

Одбор за одбрану светиња

 

Pin It on Pinterest

Share This