Select Page

У Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу, у четвртак 2. јануара 2020, служен је Молебан.

Након Молебана Пресветој Богоридици, који се сваке вечери служи, поводом изгласавања противуставног и дискриминаторног Закона о слободи вјероисповјести, вјерни народ је кренуо у литију кроз град Никшић.

Вјерници, а процјењује се да их је било око 12 хиљада, предвођени свештенством, носећи своје крсне иконе и упаљене свијеће, прошли су у молитвеном ходу градским улицама све до Tрга „Слободе“ у центру Никшића.

Сабранима се обратио протосинђел Сергије (Рекић), намјесник манастира Острог, који је поручио да је народ Никшића представник oстрошке светиње и Светог Василија.

„Свети Василије је недавно походио овај град и ви, који сте сада овдје, служите живоме Богу и народу који овдје живи. Ми смо људи који желимо добро, који градимо, који смо градили. Како каже апостол Павле: Ако имам чиме да се хвалим то ћу се хвалити својим гресима, и набраја шта је све претрпио зарад имена Христова, колико је страдао на мору, од људи, од лажне браће, од звјерова, а није се либио кад је било за потребу и надградњу народа да каже и оно што је.

Бићу слободан, охрабрен њиме да кажем: Ко може више да воли и чува свети манастир Острог или било који други манастир од оног ко је принио године младости своје, сву снагу своју, сву љубав своју и уградио у манастир, без икаквих земаљских награда, служићи свим срцем не само зидинама, не само ни Светом Василију, него цјелокупном народу који долази“, казао је о. Сергије.

Ми смо овдје, нагласио је он, зато да, непрекидно, призивамо своју браћу да се не деси да изгубимо благослов Светог Василија.

„Свима нам је познато шта је Свети Василије рекао, написао, завјештао и оставио. Ми не можемо имати већу љубав од њега. Он је оставио нама завјештање да чувамо сваку стопу земље, коју је он својом крвљу, својим трудовима, својим знојем, својим рукама, али и прилозима људи који су се исцјељивали код њега за живота, све то приложио Цркви Божјој и Острошкој светињи, запечатио завјетом који смо сви чули. Не морам да га понављам, страх је и помислити огријешити се о Острошку светињу“, поручио је протосинђел Сергије.

Он је позвао вјернике да се, са чврстом вјером у Бога и љубављу Христовом, моле Господу да Бог уразуми и да нас сједини и Светом Његовом угоднику Василију, да сви заједно славимо Његово свето име и призивамо благослов на ову земљу.

„Ми смо људи који волимо другога, који поштујемо све оно што је разумно, Богом благословено, који се жртвујемо и понаваљам, све и да хоћемо да се одрекнемо, не можемо због завјета Светог Василија. Не заборавимо да само са именом Христовим у свом срцу, с љубављу ка Господу и ка својим ближњима, испунимо завјете Божје и Светог Василија, а у ове предбожићне празнике да нам срца славе Бога и понављамо, молећи се Богу, Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља“, рекао је намјесник манастира Острога, о. Сергије.

Вјерни су се, потом, у молитвеном ходу уз духовне пјесме истим путем вратили до храма Светог Василија Острошког. Најављено је да ће вечерас, у петак 3. јануара, послије Молебана, нову литију предводити Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

 

Pin It on Pinterest

Share This