Select Page

Приближавајући се најрадоснијем хришћанском празнику, Рођења Богомладенца Христа, народ Васојевићког краја у све већем броју, и дању и ноћу, показује да не да своје светиње и своју свету православну Цркву српску.

У четвртак 2. јануара 2020, у Беранама се у молитвеном ходу, достојанствено, с љубављу и у миру, сабрало, како се процјењује, близу 15 хиљада људи. Такво сабрање, кажу, не памти овај поносити, дични, Цркви и вјери одан народ.

Након молитвеног хода, од центра града ка древној немањићкој задужбини манастиру Ђурђеви Ступови, са црквеним барјацима, свијећама, духовним пјесмама, молитвом Господу и Пресветој Богородици, присуствовали су служењу Молебана.

Након одслуженог Молебана обратио се свештеник Стефан Миловановић.

„Окупили смо се испред свог корјена. Овај манастир, пред којим стојимо, то је наш извор. Немојмо се заваравати како се презивамо, гдје живимо, из којег смо племена, знајмо да смо хришћани, да смо сви једно“.

„Истина за којом идемо, Господ Који даје снагу свима нама, и свештеницима и вама драги народе, страдао је кроз читаву историју. И хришћанство је, током двије хиљаде година, страдало од разних царева, кнежева и народа. Мучили су, убијали и прогонили хришћане, а, тако исто, је страдао и наш народ. И данас покушавају да тамни облак неправде надвију над свима нама, да нам кажу да не треба да се боримо за своје светиње, да не треба да оправдамо част и образ својих предака, да не треба да сачувамо њихове гробове. Не може и неће моћи! А да они нијесу у праву, већ да је Бог у праву и да истина, увијек, побјеђује, свједочи и то да се, из дана у дан, у све већем и већем броју, сакупљамо око светиње Господње“.

„Ниједна овоземаљска власт не може, као Господ, да сабере оволики број људи, јер се сабирамо око имена Божјег, око части, око истине и правде, око љубави, око заједнице. Нашим окупљањима свједочимо једну велику заједницу, која нам је дата од самог Господа. Дај Боже да се сви покренемо, да својим дјелима и друге призивамо да чувају светиње, да их призовемо да нам се придруже у одбрани, као што смо се заклели, пред храмом Христовог Васкрсења у Подгорици и пред моштима Светог Василија Острошког у Никшићу, да ћемо чувати своје светиње, да ћемо, ако треба, својим животима да страдамо и покажемо да не може нико да нам одузме Светињу“, поручио је о. Стефан.

Позвао је народ да истраје у борби за одбрану вјере и светих храмова молитвом, постом и заједницом, датом нам кроз Цркву и породицу, како бисмо поручили онима који имају зле намјере да су на погрешна врата покуцали.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This