Select Page

„Даће Бог да се уразуме неки од оних који су кренули у безумни закон, мада знам ко сигурно неће. Али, нека свако држи што је ухватио“, поручио је протојереј ставрофор Момчило Кривокапић, архијерејски намјесник бококоторски, парох которски, на молебану који се, као и у осталим православним храмовима широм Црне Горе, служи сваке вечери у Цркви Светог Николе у которском Старом  граду због доношења Закона о слободи вјероисповјести.

Следећих дана, када град буде растерећен музичких дешавања по трговима, најавио је литију кроз град „да се коначно окади Котор“.

„Ми не тражимо што није наше, већ само чувамо што нам је Бог дао, чиме нас је обрадовао, а то су ови лијепи храмови“, казао је отац Момчило Кривокапић.

Подсјетио је и да је увијек било тешких болести, али да је вријеме које живимо донијело једну нову кугу, која се очитава кроз властољубље и жељу за отимањем.

„Увијек има болести страшних, које одузму људе, од којих се мисли да нема одбране. У 17. вијеку и касније бранили смо се од куге молитвом Пресветој Богородици“, казао је отац Момчило Кривокапић, додавши да је Пресвета Богородица увијек стојала са нама, али и да је питање колико смо ми са Њом.

У ово наше вријеме, наставио је, сабрали смо се да се молитвом одбранимо од оних који мисле да нам одузму светиње.

„Међутим, заиграли су се мало по том питању. Закон који су донијели, кажу стручњаци, нема везе са законом. Међутим, када некога ухвати куга, онда размишља онако како му болест носи. То је опасна болест која искриви ум. Ево отпутовао човјек у Мајами и баш га брига (Медији су објавили фотографије и снимак на ком се види предсједник Црне Горе Мило Ђукановић у, како је наведено, једном луксузном хотелу у Мајамију у ком једно ноћење кошта 2.000 долара, прим. аут.).  Мислили су мало ћемо да кукамо, два дана и то ће све проћи. Е богами неће, јер као што видите, вечерас је тзв. луда ноћ, а ви сте напунили цркву. Сабрали смо се у молитви јер никоме зла не желимо, чак ни њему тамо. Али, нека носи оно чега се дохватио“, казао је отац Момчило Кривокапић, назначивши како су неспокој и несаница велики проблеми халапљивих, односно оних који мисле да могу с Богом да ратују.

Безбожни закон је, додао је, проистекао из идеологије блиске комунизму, који је по злу причињеном људском роду близак фашизму.

„Зато, ако неко замишља да ће усрећити род људски неким идејама, тај се мало заиграо. Господ је рекао Ја дођох да имате живот и да га имате у изобиљу и ту своју ријеч оправдао до краја, дао и свој живот и васкрсао, а онда свима нама дао живот и могућност да живимо као људи. Право изобиље је кад живимо са Господом, кад постимо, причешћујемо се, надамо се да ћемо једног дана чути од Господа ону најљепшу ријеч Добри и вјерни слуго, у маломе си ми био добар, над многима ћу те поставити, уђи у радост Господа свога. То је оно што ова дружина не разумије и пита се што они попови тамо молитвају, што онај народ стоји тамо под кишобранима у Никшићу, какви су то фанатици. Они не разумију да ми никави фанатици нисмо, већ да само знамо што радимо и коме се обраћамо. А обраћамо се Ономе који не лаже, који никад никаве калкулације не прави. Оно што Господ даје, то је обећао и све што је обећао то је испунио. Тако да је наша нада у Господу Христу у Његовој Пресветој мајци и свим  светима. Зато главу горе. Бићемо у добитку врло брзо, јер ће та дружина међу собом почети да се свађа. Око колача се ваља отимати. Ми ништа од тога не тражимо, већ само чувамо оно што је наше“, казао је отац Момчило Кривокапић.

Предраг Николић

Pin It on Pinterest

Share This