Select Page

Није у складу ни са чим осим са злом вољом и са похлепом појединаца из власти, а доношење таквог наказног закона је понижење и Црне Горе ицијелог њеног поретка, а нарочито је злокобно то што уноси пођеле, међу браћом.  И што уноси неправноправност међу вјерницима, јер све друге вјере добиле су од наше власти путем уговора све гаранције својих вјерских и имовинских права и слобода”, бесједио је владика Јоаникије  

 

Епископ будимљанско-нишкићки Јоаникије служио је данас поподне молебан у цркви Светих Апостола Петра и Павла, уз учешће великог броја свештеномонаха те епархије.

Послије молебана одржана је литија до цркве светог Николе у Никољцу. Више од  седам хиљада Бјелопољаца ишло је у молитвеном ходу са упаљеним свијећама у рукама, до Цркве Светог Николе у Никољцу.

У пастирској бесједи на градском тргу Владика Јоаникије је пожелио вјерницима срећне наступајуће благе дане али и упозорио на опасност доношења закона о слободи вјероисповијсти.

“Спремамо своје душе и срца да у њих смјестимо Богомладенца Христа, Спаситеља свијета. Припремамо се да у братској слози и љубави прославимо Божић. И овај свештени ход је најбоља припрема за овај велики празник, јер се обједињујемо око имена Божјег, око престола Небескога. Обједињујемо се , кријепимо се и оснажујемо,  храбримо у овим тешким данима када трпимо велику неправду, коју је наш народ из дубине своје душе осјетио, када је донесен један наказни законски акт, који није у складу са уставом Црне Горе и са међународно утврђеним стандардима, који регулишу слободу вјере– Који није у складу са правом и  правдом, што су наши правници по сто пута доказали. Није у складу ни са чим осим са злом вољом и са похлепом појединаца из власти, а доношење таквог наказног закона је понижење и Црне Горе ицијелог њеног поретка, а нарочито је злокобно то што уноси пођеле, међу браћом.  И што уноси неправноправност међу вјерницима, јер све друге вјере добиле су од наше власти путем уговора све гаранције својих вјерских и имовинских права и слобода”, бесједио је владика Јоаникије.

Владика Јоаникије је подсјетио да се овај закон односи само на вјернике СПЦ.

“ То је један дискриминаторски акт  и зла воља. Међутим, Црква Божја је навикла да трпи неправду и гоњења, и имамо то искуство, ако као хришћани подносимо и неправде и гоњења, онда заправо црква јача.  И црква се обједињује и оснажује трпећи са Христом Распетим, носећи његов Kрст. Тиме се и снажимо и већ предокушавамо  славу Христовога Васкрсења, над смрћу ,злом и неправдом.  И зато иако трпимо неправду нисмо тужни него смо радосни, зато што се сједињујемо са Христом, који је био прогоњен и клеветан, и против кога је кована завјера, и који је примио на себе сву злобу  демонску и људску. Али је својом крвљу опрао људске гријехе, искупио нас, осветио и сабрао све у дому Оца нашег небескога. Зато смо тако пуни вјере, духа, одушевљења и наде, да уколико са Христом будемо до краја, смирено и без осуђивања, не допуштајући да наша срца обузме мржња ни према коме, молећи се и за своје непријатеље, такву ће молитву сигурно Бог примити. Сигурни смо дакле да смо на Божјем путу и зато смо радосни, и зато са радошћу чекамо Божић и знамо да сваки онај човјек који изађе да јавно посвједоћи са неправдом као што сте ви вечерас изашли, да он заправо свједочи своју вјеру, потврђује своју вјеру и вјерност Цркви Божјој и светињама”, бесједио је владика.

Вјерници ће на овај начин изражавати своје неслагање и вољу да ће се борити до краја, да се светиње које су Богу цркви и молитви посвећене, од стране наших предака, и  да нећемо допустити  да се то догоди.

“Не можемо то допустити, драга браћо и сестре, да се згазе завјетшања наших предака, наших родитеља и прародитеља, који су за своју вјеру живјели и главе своје полагали за очување своје вјере, части и образа. Нека  Бог да ово наше сабирање, које је једно велико свједочанство и повтрда цркви Божјој да нас оно окријепи у вјери, оснажи у љубави и нади. И да овако се боримо до краја, до побједе. И спремни смо да се боримо до краја против неправде, желимо ону побједу гђе неће биит побједника и побијеђених него ће тријумфовати правда над неправдом,  љубав и братска слога над мржњом и раздорима.

На жалост, они који су доносили овакав закон, желе да продубе  подјеле међу браћом, да изазову мржњу и сукобе међу вјерама, што  је врло опасно и то ни једна држава не смије да ради. Ово је један  антицивилизацијски  чин и смо као грађани, а посебно, као вјерници и као хришћани, који баштинимо толику традицију и историју културу, дужни да устанемо против зла и неправде до краја. Нека буде срећно и благословено окупљање. Желимо да оно протекне у миру, љубави и радости међусобној, да не буде ни једног инцидента.

Толико смо пута позвали народ на мир и све је до сада било мирно, величаствено и достојанствено. Ако буде неких инцидената знамо да их је неко други изазвао а не ми. И за то треба да сносе одговорност наше власти, које су ово зло произвеле а ми се молимо и за њих. Нека и њих Бог уразуми и врати на прави пут братске слоге и љубави, да брину о свом народу и будућности ове државе.  Ако овако буду радили зло ће бити и по нас и по државу. Ми их призивамо разуму да то не чине, него да поштују Устав Црне Горе, да поштују међународно утврђење стандарде, које су потписали. И ако мисле у Европу дужни су да обезбиједе сваком слободу вјере, и најмањој  заједници а посебно најбројнијом вјерској заједници – Цркви Православној светој у Црној Гори, којој припада преко 70 одсто грађана Црне Горе. Ми не тражимо ништа више за себе, иако смо најбројнији, него што је добила Kатоличка црква или Исламска заједница у Црној Гори, право и правду, не можемо дозволити да будемо дискриминисани у својој држави”, бесједио је владика Јоаникије.

Он је пожелио да да се вјерници у слози и љубави спреме за најрадоснији празник Христовог рођења и да његово Pођење донесе у све  домове, породице и срца  небески благослов, здравље, мир, напредак и свако небеско и земаљско добро.

Јадранка Ћетковић

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This