Select Page

Након што је Епископски савет Српске православне Цркве у Северној, Средњој и Јужној Америци упутио подршку Православној цркви у Црној Гори на челу са њеним архијерејима, поводом најновијих дешавања у Црној Гори, а у вези са усвајањем Закона о слободи вероисповести, и вјерни народ широм Америке свакодневно изражава своју забринутост и узноси молтве за Цркву и православни народ у Црној Гори.

У недељу 29. децембра у српским храмовима у Америци служени су молебни у продужетку Литургије на којима је прочитано и саопштење Епископског савјета.

У Саборном храму Христовог  Васкрсења у Чикагу, такође је пружена молитвена подршка Цркви и народу у Црној Гори, а свештеник Добривоје Милуновић, старешина храма, је казао да су вјерни иако физички удаљени, молитвено блиски са браћом из Црне Горе:

„У нашем Храму Христовог  Васкрсења у Чикагу и нашем Храму Христовог Васкрсења у Подгорици служила се Света литургија, и причестили смо се од једнога Тијела и од једне Крви и ми овдје у Чикагу и они у Подгорици, као и вјерни широм свијета гдје се служи Литургија. То је Православна црква која је изнад сваке нације, националности. Она је Једна, Света и Саборана без обзира гдје се налазила. Али исто тако Православна црква свуда гдје постоји треба да има слободу,  да у миру, реду и поретку, има могућност да проповједа и шири ријеч Божију и у Чикагу, али и широм наше лијепе и братске Црне Горе.“

Казао је да су Срби, без обзира гдје живе, браћа и сестре истих предака, подсјетивши да се Свети Симеон, отац Светога Саве, родио у Подгорици и да су Немањићи све цркве које су подизали свуда, па и у Црној Гори, оставили народу да се у њима служи Литургија.

Отац Добривоје Милуновић је позвао вјерни народ који живи у Америци да се у молитвама сјећају браће, свештенства и монаштва у Црној Гори, али оних који насрћу на нашу Цркву.

Весна Девић

 

Pin It on Pinterest

Share This