Select Page

Министарство иностраних послова Русије изразило је озбиљну забринутост због усвајања Закона о слободи вероисповести у Црној Гори.

„Изазива озбиљну забринутост ситуација која је настала због усвајања Закона о слободи вероисповести у Парламенту Црне Горе. О атмосфери у којој се то десило говори чињеница да је у сали где се одржавала седница дошло до нереда и да је ухапшено 17 посланика опозиционог Демократског фронта, док је у низу градова дошло до масовног протеста, узимајући религиозне и јавне посланике“, наводи се у коментару Министарства спољних послова Русије.

Нови закон омогућава црногорским властима одузимање више од 650 религиозних објеката Српске православне цркве, са перспективом њихове предаје расколничкој непризнатој „црногорској православној цркви“.

„Ради се о јачању административног притиска на Српску православну цркву, како би се у потпуности истиснула из Црне Горе“, сматрају у руском МИП-у.

У Министарству се надају да ће се поштовати законска права канонске православне цркве.

„Занемаривање њиховог мишљења, посезање на историјску стварност, покушаји узурпирања имовине, вештачко стварање услова за раздвајање верника, праћено је великим проблемима. Јединство и солидарност православног света и очување његових вековних темеља кључ су за обезбеђивање нормалног развоја друштва“, речено је у Министарству.

Извор: Спутњик

Pin It on Pinterest

Share This