Select Page

Стотине људи окупило се на протесту испред амбасаде Црне Горе у Београду у Кнез Михаиловој улици, носе иконе и транспаренте којима осуђују усвајање Закона о слободи вероисповести, којим је омогућено отимање цркава од Српске православне цркве у Црној Гори.

Протест су организовали студенти Правног факултета Универзитета у Београду, а подршку су им пружили и Студентска организација Факултета политичких наука у Бања Луци.

Студенти траже да Србија у међународним институцијама иницира расправу о положају српског народа у Црној Гори, да се црногорске дипломате иселе из 40 српских дипломатских представништава и да се амбасадор Црне Горе у Србији Тарзан Милошевић прогласи за персону нон грата. Студенти су осудили то што су свештеници и верници, који су, како наводе, бранили своју имовину, синоћ претучени у Црној Гори.

Протест је подржао и познати редитељ Борис Малагурски:„Права Црна Гора је кроз историју била симбол херојства српског народа и она мора да победи. Зато вечерас упућујемо снажну поруку: ’Живела слободна Црна Гора‘.“

И више стотина Фочака, мирним окупљањем испред Светосавског храма у Фочи, послали су поруку подршке Србима и вјерницима епархија Српске православне цркве у Црној Гори.

Грађани су изразили негодовање због доношења Закона о слободи вјероисповијести који је усвојио црногорски парламент, изразивши сумњу да је он само увод у даљи прогон канонске православне цркве са осмовијековном духовном и богослужбеном традицијом у Црној Гори.

Извор: Спутник

 

Pin It on Pinterest

Share This