Select Page

У знак заједништва и свесрдне подршке Митрополиту црногорско-приморском г. Амфилохију, Епископима будимљанско-никшићком г. Јоаникију и диоклијском г. Методију, свештенству, свештеномонаштву и верном народу у Црној Гори, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин служио је 24. децембра 2019. године свету архијерејску Литургију у ваљевском храму Светог Нектарија Егинског.

-Молимо се Господу Христу да у овим тешким временима помогне роду људском! Да помогне народу српском у Црној Гори, да се Црква Христова заштити и да је не прогласе за оно што не треба да буде. За то смо се данас молили овде и били заједно са митрополитом Амфилохијем, владикама Јоаникијем и Методијем, који данас бију битку за слободу Цркве Христове, рекао је епископ Милутин.

Литургију у храму Светог Нектарија са Епископом Милутином служили су монаси из манастира Епархије ваљевске, што се ретко догађа у градским храмовима.

-Да Бог да да се монаштво умножи! Јер, колико је јако монаштво, толико је јака Црква. Тако је било од сабора васељенских до данашњих дана. Наравно, веома је важно свештенство, али Црква се мери колико је јака по монасима – људима који остављају свет, насладе светске сматрају за трице. Поштујући брак, они се венчавају за Христа Господа, долазе да Му служе, полажу заклетву своју. Њихов пут нимало није лак, јер то је пут крста и, када су се монашили, били су свесни да полазе на голготу. Нема опуштања док се не успнемо на крст. То је пут свих хришћана, а монаха посебно јер су се заветовали, као и свештеници, беседио је владика Милутин.

Када смо на светој Литургији, молимо се за све на свету, да Господ благослови, чува, спасава и обнавља васељену, рекао је владика Милутин, благосиљајући све који су дошли на сабрање.

Извор: Епархија ваљевска

 

Pin It on Pinterest

Share This