Select Page

У подгоричкој цркви св. Ђорђа испод Горице служена је синоћ Света Тајна Јелеосвећења

Началствовао је отац Драган Станишић, а саслуживали су му  о. Милета Кљајевић, о. Јован Радовић и ђакон Иван Црногорчевић.

Послије прочитаних седам јеванђеља и помазивања Светим јелејем  седам пута,  у препуној цркви вјерног народа, који је дошао да иште исцјељење,  ђакон Иван се обратио бесједом:

У име Оца и Сина и Светога Духа!

Часни оци, драга браћо и сестре, ево, данас се сабрасмо у овоме светоме храму да,  прије свега, прославимо име Бога Свевишњега, Тројицу Свесвету, и да прославимо светог великомученика Георгија. Ова црква, гдје смо се вечерас сабрали, свједочи једну велику тајну, тајну Христа Богочовјека.

А, због чега је Господ  дошао на овај свијет? Он је дошао, прије свега, да би нам подарио опроштај грехова и Живот вјечни. Кроз читање ових седам јеванђеља и апостолских посланица, видјели смо како Господ Исус Христос онима који се кају прво даје опроштај грехова, а онда и исцјељење.

Христос је установио Свету тајну причешћа, за коју се спремамо постом и молитвом. Такође, и за Свету тајну јелеосвећења је потребна припрема кроз молитву и пост. Благодарни смо Богу што смо Христови, јер само хришћани могу бити носиоци Духа Светога.А Црква је та која нас припрема за заједницу са Господом и за Живот вјечни. Благодаримо  што смо се удостојили ове Тајне помазања светим јелејем и нека буде свима вама укрепљење и подстицај за добар подвиг током ових дана пред Рождество Христово!

Д.С.

Pin It on Pinterest

Share This