Select Page

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик апеловао је још једном на посланике у црногорском парламенту да не усвоје предложени Закон о слободи вјероисповјести или увјерења и правном положају вјерских заједница, јер је тај текст Закона директно уперен против СПЦ и њених епархија, које је прије 800 година основао лично Свети Сава.

– С обзиром да Црна Гора већ има уговоре са Римокатоличком црквом, Исламском вјерском заједницом и Јеврејском заједницом стиче се утисак да се Закон доноси само због жеље да се дискриминише СПЦ и њени вјерници. Усвајањем једног таквог закона Црна Гора би усвојила акт непријатељства према српском народу, вјерницима, СПЦ и њеним светињама које су вијековима одолијевале свим окупаторима, а које су Црногорци часно бранили и одбранили – истакао је Додик у изјави за Срну.

Српски члан Предсједништва БиХ рекао је да не жели да вјерује да Црна Гора и њени народни представници немају свијест о значају Митрополије црногорско-приморске, која је вијековима била стуб црногорске државе и која је ту државу и створила.

– Срби из Републике Српске са узнемирењем прате ову ситуацију саосјећајући са браћом у Црној Гори, надајући се да ће у црногорском парламенту ипак превладати разум. Још једном апелујем на савјест народних посланика у Црној Гори да не направе историјску грешку због којих би се могла стидити будућа покољења, и која би могла нанијети штету Цркви са несагледивим посљедицама – указао је Додик.

Он је нагласио да је Црна Гора секуларна држава, опредијељена за европски пут, те да је тешко схватити да би се могла одлучити на такав антиевропски и антицивилизацијски корак, који је у супротности са свим међународним стандардима.

Извор: https://www.argumenti.rs/

Pin It on Pinterest

Share This